Du og jeg kan sikkert hurtigt blive enige om én ting:
Det er ikke bare sådan liiiige at skrive en god tekst.
Og slet ikke til internettet. For her er vi alt for mange, der bombarderer de samme læsere og higer efter de samme to sekunders opmærksomhed.
Det er svært.
Derfor har virksomheder brug for knaldhamrende dygtige tekstforfattere. Kreative ordsmede, der kan skabe fantastisk indhold om dørhåndtag, ledelse og dagligvarebranchens cirkelonani over scan-selv-kasser i danske supermarkeder (ja, de temaer, der lander på en tekstforfatters bord kan være ret så alsidige).
Mange tekstforfattere er i dag som en schweizerkniv. De skal meget mere end at sætte ord sammen. De skal også distribuere indhold. Og tjene penge! Faktisk er listen ret lang over kompetencer, du gerne må have på dit CV, hvis du er tekstforfatter.
Så med fare for at lyde som en jobannonce fra klichéfabrikken:
Her er 10 kompetencer, der giver dig guldstjerner i chefens karakterbog – uanset om du er spritny eller har flere år ved tastaturet, end jeg har år på bagen.
Hop direkte til kompetencerne her:
- Du kan skrive godt og korrekt
- Du er effektiv, og stadig skidegod
- Du kan skrive konverterende tekster (og bevise det)
- Du kan modtage feedback (og helst med et smil)
- Du kan stille de rigtige spørgsmål og trylle dem om til en tekst
- Du kan skifte din tone of voice lige så ofte, som du hælder kaffe op
- Du kan sætte dig i din læsers sted
- Du kan lægge (strategiske) planer for dit indhold
- Du kan få din tekst til at se appetitlig ud
- Du har kendskab til SEO
#1 Du kan skrive godt og korrekt
Det allerøverste på dit CV er selvfølgelig, at du skriver godt og korrekt.
Og inden du føler, at du har spildt et klik: Det er faktisk nemmere sagt end gjort.
For selvom du måske har helt tjek på kommaregler og nutids-r, skal du kunne tilføje umami til din tekst (det der du ikke helt kan sætte en finger på, men som bare er mums!). De små sprogperler, der får dine læsere til at simultanklimakse, når nyhedsbrevet rammer indbakken.
Enten er du den fødte Hemmingway, der bare ryster det ud af ærmet, eller også er du som tekstforfattere er flest (mig selv inklusive): Du skriver, redigerer, skriver og redigerer. Igen, og igen, og igen.
Til sidst sidder du med en tekst, der både er korrekturlæst og virkelig god, hvis du selv skal sige det.
#2 Du er effektiv, og stadig skidegod
Du googler, klikker, læser. Googler igen. Klikker igen. Læser lidt mere. Googler igen…
Nok er nok.
Du har ikke hele dagen til at vride en artikel ud af tastaturet, vel?
Research er godt. Men der er risiko for, at du drukner i det overflødighedshorn af spændende artikler, som internettet er. Og bagefter kan du ikke få hul på bylden, når du endelig skal til at skrive.
Som tekstforfatter skal du være effektiv. Du skal have noget fra hånden (medmindre du kun skriver for din egen fornøjelses skyld), og det skal være godt.
#3 Du kan skrive konverterende tekster (og bevise det)
Du skriver fandens godt. Indlevende. Korrekt. Målrettet.
Men konverterer dine tekster?
Hvis du indkasserer en løncheck hver måned, sidder der nok en chef-type et sted og forventer, at dit indhold også sælger.
Som tekstforfatter skal du ikke bare skrive (selvom det kan være svært nok i sig selv). Som tekstforfatter skal du skrive tekster, der konverterer. Og du skal kunne bevise ROI, hvis du tager dig selv og dit erhverv seriøst.
Men first things first:
Call to actions er afgørende for din teksts succes
Hvordan skriver du tekster, der konverterer? Der er mange greb. Og vi har blandt andet skrevet lidt om PAS-modellen og adfærdsdesign her på Tekstr.
Men et af de vigtigste greb er din teksts call to action. Altså din opfordring til handling. Den der lille farvede knap, der skal få din læser til at gøre noget.
Teksten på knappen er helt afgørende for, om din læser konverterer eller bouncer, og det kan du læse mere om i vores guide til call to actions.
Hav styr på ROI af dine tekster
Og så til det der med ROI.
ROI er uden tvivl den forkortelse, der bliver brugt mest, når marketingfolk mødes og klapper hinandens rygge (bevares, jeg er selv en del af hele det der show).
ROI eller return on investment er din måde at vise værdien af dit arbejde.
Hvis du ved, hvor meget tid du bruger på en tekst, kan du beregne ROI ved at se på, hvor meget teksten giver retur. Du afgør valutaen. Det kan være tilmeldinger til dit nyhedsbrev, solgte produkter, gode anmeldelser eller noget helt fjerde.
Heldigvis gør internettet det nemmere at måle ROI, for du kan holde øje med stort set alt.
#4 Du kan modtage feedback (og helst med et smil)
En tekst er sjældent perfekt i første udkast. Faktisk langt fra.
Men når du engang har et udkast, du vil stå ved, er det tid til at sende til din betroede feedback’er (hvis du ikke har sådan en, skal du straks skrive en kontaktannonce på intranettet eller BusinessTinder).
Feedback er vigtig for din tekst – og for din evne til at udvikle dig som tekstforfatter.
Du skal kunne modtage feedback. Enten fra en anden tekstforfatter (læs: En, der kan noget med ord) eller fra en kunde (læs: En, der har betalt for at have en holdning til din tekst).
Her på Tekstr_ kører vi et feedback-loop, hvor vi skiftes til at give hinanden feedback. Det eliminerer stavefejlene, styrker strukturen og gør vores tekster et nyk bedre, hver gang.
#5 Du kan stille de rigtige spørgsmål og trylle dem om til en tekst
Jeg elsker at interviewe.
Eller: At blive klogere ved at snakke med andre mennesker.
Selvfølgelig kan jeg blive lidt smånervøs, mens jeg venter på, opkaldet går igennem (forestil dig 23-årige mig ringe til Marie Key som mit allerførste professionelle interview – jeg kunne høre blodet bruse i mine ører…).
Men det gode ved at være tekstforfatter og lave indhold er, at der ikke findes dumme spørgsmål. Du skal forstå det, hvis din læser skal forstå det. Og det gælder uanset, om du interviewer Marie Key eller en fagspecialist i din virksomhed.
Okay, det passer ikke helt.
Der findes dumme spørgsmål. Du skal selvfølgelig have gjort din research for ikke at spilde din og dit ”offers” tid.
Som tekstforfatter skal du ofte skrive om ting, du på forhånd ikke aner en fløjtende fis om. Derfor skal du fjerne dit foroverbøjede korpus fra tastaturet og snakke med mennesker i den virkelige verden.
#6 Du kan skifte din tone of voice lige så ofte, som du hælder kaffe op
Den ene dag skriver du et blogindlæg fra CEO’en. Den næste dag en produktbeskrivelse af nedløbsrør. Dagen efter et jobopslag.
Du har fanget det.
Din hattehylde er fyldt med kasketter, du skifter mellem, når du skriver.
Den ene dag skal du sætte dig i CEO’ens sted og skrive en artikel (eller i hvert fald et udkast til en) med hendes perspektiv – og hendes stemme. Dagen efter noget helt andet.
Som tekstforfatter skal du skifte dit sprog og din skrivestil, som du skifter kaffen i din kop.
#7 Du kan sætte dig i din læsers sted
Når du skriver, skal du se din læser som mere end et tilfældigt navn mellem to semikoloner på mailinglisten. Du skal forstå hendes udfordringer, og hvorfor hun læser med.
Og så skal du skrive om læserens udbytte af din tekst. Eller dit produkt. Eller din service.
Det kræver selvfølgelig lidt forarbejde, før du kender din læser. En god start er at lave en persona for din ideelle læser.
#8 Du kan lægge (strategiske) planer for dit indhold
Hvis du vil skrive aktuelle og relevante tekster, skal du planlægge dit indhold.
(Her vender vi lidt tilbage til det med effektivitet. Og faktisk også ROI.)
For det er svært at stampe gode ideer op af jorden, når du havde deadline på dit ugentlige blogindlæg i går.
Som tekstforfatter er det dit ansvar (måske sammen med din marketingkollega) at lægge planer for, hvornår hvilket indhold skal udkomme. Dine tekster skal nemlig passe sammen med virksomhedens kampagner eller mål, hvis du skal levere god ROI.
Så du kan planlægge relevant indhold (hent en gratis skabelon til din content plan) – og gerne med din bedste businessbrille på.
#9 Du kan få din tekst til at se appetitlig ud
Du har begået en artikel, der gør dig et par centimeter højere. Den er lige i skabet, og du er klar til at servere den for verden.
Teksten er lige til en Michelin, men anretningen er halvhjertet.
Selvom du lever af ord, skal du have øje for opsætningen af din tekst. Din tekst skal være appetitlig ved første øjekast, og du skal have styr på alt fra mellemrum og skrifttype til farver og billeder.
Måske det ikke er dig selv, der leger rundt i koden på dit website (i så fald: Heldige kartoffel). Men du skal alligevel have en eller anden grad af æstetisk sans, selvom du lever af at sætte bogstaver sammen.
Linjeskift gør også noget for udseendet af din tekst. Det samme med billeder og overskrifter.
#10 Du har kendskab til SEO
I dag er SEO meget mere end websites malet til i nøgleord. Du skal have styr på dine nøgleord, når du skriver, men du skal også have styr på overskrifter, links og metabeskrivelser. Sådan helt kort fortalt.
Jeg er langt fra selv SEO-ekspert, men når jeg skriver til internettet, skal jeg huske små SEO-greb som nøgleord, søgefraser og overskrifter.
Google kan være både din bedste ven og din fjende. Og som tekstforfatter skal du balancere at skrive til mennesker, men stadig huske, at Google kigger med.
SEO for tekstforfattere
Her får du den komplette guide til SEO for tekstforfattere. Lige fra de grundlæggende elementer i SEO til nørklet optimering af dit eksisterende indhold.
Det er her, du rykker dit indhold til tops i søgeresultaterne.
Sådan.
Hvis du kan sætte flere flueben på listen, kan du roligt lade rygtet om dine kompetencer rejse mund-til-mund på de danske bureauer.
Men 10 kompetencer er nok ikke alt, hvad en dygtig tekstforfatter skal have på sit CV i dag. Så hjælp mig lige her:
Hvad skal en tekstforfatter mere kunne i dag?
Jeg synes, at det er nogle rigtig gode råd til tekstforfatteren, som ønsker at skrive gode tekster der sælger.
I øvrigt også en anden rigtig god artikel I har skrevet og linker til, med guiden til gode Call To Actions.
Kan rigtig godt lide Otto Brandenburg referencen. 😊