Guide
Sådan bruger du lixberegneren
Værktøjet hjælper dig til at øge læsbarheden af din tekst. Det får du lige nu hjælp til med beregning af lixtallet og markering af lange sætninger. Det er et hint til, hvor du måske kan sætte ind i din tekst.
Det betyder ikke, at du får den bedste tekst ved at udrydde alle lange sætninger. Eller luge ud i alle lange ord. Langt fra. Der er forskel på læsbarhed som vi beregner den her og så tekstens læseværdighed.
Har du spørgsmål og forslag til værktøjet, så er du altid velkommen til at skrive her eller på skriv@tekstr.dk. Det er med dine input, at vi gør værktøjet her endnu bedre.
Indhold i guiden
Her får du det forkromede overblik, så du får det bedste ud af værktøjet til at skrive mere læsbare tekster.
Læsbarhedsindexet
- Hvad er lix?
- Hvad betyder lixtallet?
- Sådan bliver lixtallet beregnet
- Sådan beregner værktøjet her lix på din tekst
De lange sætninger
- Hvorfor fokus på lange sætninger
- Åhhh…. De smukke lange sætninger (afsnit er på vej)
- Sådan identificerer vi lange sætninger (afsnit er på vej)
Bonus
Vi udvider løbende guiden her, når vi får spørgsmål fra jer. Skriv dit spørgmål eller input her eller på skriv@tekstr.dk.
Hvad er lix?
Lix er en udregning af tekstens tilgængelighed for læseren. Altså hvor let eller svær, teksten er at læse. Lix er en forkortelse for læsbarhedsindex, der i sig selv må være at betragte som et ret svært ord. Der hvor det er fedt for dig, når du skriver tekster er, at du kan bruge det som et pejlemærke for, om du rammer din målgruppes niveau (i forhold til læsefærdighed).
Det er altså en lakmustest på, om din tekst er kringlet eller lige ud ad landevejen at læse.
Lix fortæller ikke noget om den sproglige kvalitet af din tekst. Tekster med højt lix kan alene defineres som sværere at læse. Det betyder ikke, at de er dårligt skrevet.
Og her er så et lille tip med på vejen. Det holder næsten altid stik, at du ikke går galt i byen med at ramme et lidt lavere lixtal, end din målgruppe forstår. Du skal bare ikke begynde at tale ned til dem.
Hvad er lixtal?
Lixtal er det tal, du får ud af din beregning. Lixtallet fortæller dig, hvor lettilgængelig eller svært tilgængelig din tekst er.
Det vigtige, du skal huske, er, at lixtallet altid er relativt i forhold til din målgruppe. Det, der er let for nogle mennesker er svært for andre.
Hvad betyder lixtallet?
Lix er et enkelt tal, der fortæller, hvor let eller svær din tekst er at læse. Det bygger på en simpel udregning. Længden af den samlede tekst, antallet af sætninger og mængden af lange ord (mere end 6 bogstaver).
- < 24 = Let tekst for alle læsereBørnelitteratur
- 25 – 34 = Let for øvede læsereUgeblade og skønlitteratur
- 35 – 44 = Middel læsevenlighedDagblade og tidsskrifter
- 45 – 54 = Svær at læsePopulærvidenskab, saglige bøger og akademiske udgivelser
- > 55 = Meget svær at læseLovtekster og akademisk faglitteratur
Sådan beregner du selv lixtallet for din tekst
Lixtallet bliver beregnet med en relativ simpel formel, der ser sådan her ud:
Lix = (Antal ord / Antal sætninger) + (Lange ord * 100 / Antal ord)
Det er selvfølgelig besværligt at tælle alle de ord selv. Det er en af grundende til, at vi har bygget det her værktøj.
Udregn lix
Vigtigt, når du udregner dit lixtal: Modellen er egentlig kun beregnet på brødteksten. Du skal derfor ikke tælle listeopstillinger og overskrifter med. I stedet skal du fokusere på brødteksten.
Sådan beregner værktøjet her lix i din tekst
Hvad tæller egentlig som ord, hvad tæller som en sætning og skal overskrifter tælle med? Spørgsmål der måske virker simple, men som har indflydelse på den endelige beregning af lixtallet. Her får du udpenslet, hvordan vi har valgt at beregne lix. Og hvad du kan gøre for at få et endnu mere præcist resultat med vores værktøj.
Det er også grunden til at de mange lix-beregnere, du finder online, alle giver forskellige udslag, når de får lidt længere og mere specielt opsatte tekststykker. Vores ambition er så let som muligt (for dig som bruger) at foretage en beregning, der er så korrekt som muligt (i henhold til de principper der oprindeligt er sat for beregning af lix).
Lix-beregningen bliver præsenteret som en simpel og meget pragmatisk formel til at beregne læsbarheden af en tekst. Sådan bliver den præsenteret i C. H. Björnssons bog Læsbarhed (udgivet på dansk i 1971).
Lix er beregnet til måling af sværhedsgraden i løbende tekst. Og når man bygger et værktøj som det her, så er det næsten på grænsen af det umulige kun at indfange løbende tekst. Det handler i høj grad om, hvad du som bruger fodrer værktøjet med.
Når det er sagt, så har vi sat en række præmisser op, der har betydning for udregningen:
- Vi tæller alt tekst med, som du har kopieret ind i værktøjet. Vi skelner altså ikke automatisk mellem overskrifter, punktopstillinger og fortløbende tekstafsnit.
- Vi konverterer alle periodeafsluttende tegn til punktummer inden beregningen. Men har sat en regel op, der fanger punktummer i tal og de fleste forkortelser.
- Vi arbejder på at kunne tjekke op imod alle kendte forkortelser som defineret i Retskrivningsordbogen.
- Forkortelser tæller kun som et ord. Vi arbejder på at få det til at tælle flere ord i lighed med den oprindelige tanke hos C. H. Björnsson.
- Vi arbejder på at kunne udskille overskrifter automatisk, hvis du har markeret dem op i enten vores værktøj eller anden teksteditor
- Perioder der afslutter et tekstafsnit, men af forskellige årsager mangler afsluttende tegn tælles også med som periode. Det sker fordi vi har set andre værktøjer, hvor perioden (sætningen) ikke tælles med, men de indeholdte ord gør.
Der er flere detaljer i beregningen. Listen her opdateres løbende sammen med værktøjet. Har du brug for flere detaljer, så send endelig en mail til skriv@tekstr.dk.
Det vigtigste er, at du foretager din læsbarhedsberegning på samme måde.
Hvorfor fokus på lange sætninger
Lange sætninger og lixtal har sådan set ikke noget at gøre med hinanden. Lix er en beregning, der kun beskæftiger sig med antallet af lange ord som en målestok for, hvor let en tekst er at læse.
Når vores lixberegner kigger efter lange og meget lange sætninger, så er det en måde at give dig som tekstforfatter flere måder at se på din tekst. Ligesom lange ord i sig selv ikke er problematiske, så kan lange sætninger være glimrende.
Men lange sætninger er sværere at jonglere med. Din læser skal huske på lidt mere, du skal være skarpere og alting bliver lettere knudret. Korte sætninger bliver klarere. Fordi du lettere holder dig til ét budskab. Lange sætninger hos uerfarne eller ubevidste skribenter kommer hurtigt til at indeholde mere information end læseren kan håndtere.
Men du skal ikke kun skrive kort. Du skal skrive med variation og rytme. Og for at gøre det let for dig, så har jeg udviklet et værktøj, der analyserer sætningslængden i en tekst. Endda med fine markeringer af, hvornår rytmen bliver monoton. Analyser rytmen i din tekst her.
Læsbarhed versus læseværdighed
Værktøjet her fokuserer på tekstens læsbarhed. Det må du ikke forstå på den måde, at din tekst automatisk bliver mere fantastisk at læse. Vi måler ikke medrivende formuleringer. Overraskende hooks. Alt det der motiverer læseren til at sluge det ene ord efter det andet.
Læsbarhed handler alene om tekstens tilgængelighed for læseren. Der er et hav af faktorer, der spiller ind, når vi taler om læsbarhed. Tekstens opsætning, størrelse og struktur. For bare at nævne nogle få.
Men læseværdigheden afgøres helt anderledes. Det handler om læserens interesser, erfaring, modenhed. Det handler om skribentens evner til at bruge og udfolde sproget, så det rammer målgruppen. Det er her, du skal kigge efter de aktive verber, male med billedsprog og udrydde ligegyldige fyldord.
Værd at huske om lange ord og korte ord
Når du arbejder med lixtallet for din tekst, så skal du huske på en vigtig ting. Lixtallet er kun en guideline. Tallet bliver beregnet ud fra præmissen, at lange ord er svære. Og korte ord er lette. Men sådan kan det ikke altid gøres op, når din læser faktisk kaster sig over din tekst.
Her er et par eksempler på korte ord, der faktisk er ret svære:
- Qua
- Dioxid
- Lix (<– Skægt, hva’ )
Ligesom der er længere ord, de fleste hurtigt lærer at læse:
- Hundehus
- Hjemmeside
- Fødselsdag
Det stærke ved at bruge en lix-beregner og få luget ud i de svære og lange ord er, at du arbejder bevidst med at øge læsbarheden af din tekst.
Du kan også prøve vores ordtæller her.
Sådan finder mange også lixberegneren
Vi kan se, at der bliver søgt meget efter vores lixberegner. For at gøre den mere synlig for flere, så har vi her tilføjet en liste med stavemåder, som ofte bliver brugt, når mennesker søger efter en lixberegner:
- lictal
- licksberegner
- lixmåler
- lixudregner
- lexital