Du skriver og skriver og skriver. Og det gør dig til en bedre tekstforfatter.
Men der er faktisk også noget andet, du bør gøre.
Du skal læse. Og helst meget.
Nye og gamle bøger. Korte, lange. Med sprøde omslag eller nussede hjørner. Mange af dem.
Ja, faktisk er der en hel række fordele ved at læse. Det viser forskning. Dit helbred bliver i bund og grund bedre af at læse gode, gamle papirbøger.
Og samtidig bliver du en bedre tekstforfatter. Det mener nogle af de største (tekst)forfattere i hvert fald.
Utroligt, ik’?
En tekstforfatter, der ikke læser, er som en musiker, der ikke hører musik. Det er højst usandsynligt.
Så det er tid til at (gen)finde din indre bogorm og åbne den nærmeste bog (efter du har læst det her indlæg forstås). Det er godt for dig på så mange måder.
Og nu skal du læse hvordan.
Først kigger vi nærmere på, hvorfor det er godt for dit helbred at læse. Vi smutter hurtigt forbi 6 forskellige studier, der siger, du får et langt og lykkeligt liv, hvis du læser (sådan cirka).
Ikke nok med det er der også 6 grunde til, at bøger gør dig til en bedre tekstforfatter (det er jo den egentlige grund til, du læser med her). Vi runder hele festen af med en håndfuld tips til, hvordan du får læst mere i en travl hverdag.
Det lyder da meget godt, ik’?
Lad os komme i gang.
Hop direkte videre i teksten:
Læsning er godt for dig, viser forskning
Okay, vi starter med de generelle fordele ved at åbne en bog. For du bliver ikke bare bedre til at skrive. At læse er godt for dig. Det viser forskning.
#1 Du træner din hjerne
En bog er din hjernes crosstrainer. Når du læser, påvirker det din hjerne positivt. Det får blodet til at strømme til hovedet, og det smører dine mentale tandhjul.
Et studie viser, at læsning øger blodtilførslen til de områder i din hjerne, du bruger, når du skal koncentrere dig.
Der sker nemlig to ting i din hjerne, når du læser. Først skal den oversætte bogstaverne på papiret til ord, der former en meningsfuld sætning. Og bagefter skal din hjerne forstå sætningen i den sammenhæng, den er skrevet i bogen.
I studiet har en gruppe testpersoner læst Jane Austen. Først skimmet et par sider, som de ville gøre i en boghandel, og dernæst virkelig nærlæst. Studiet viser, at de to måder at læse på aktiverer forskellige områder i hjernen, og at det især er, når vi nærlæser en tekst, at vi træner hjernen.
Vores hjerner bliver altså ikke bare trænet af det, vi læser, men også hvordan vi læser det.
#2 Du bliver mindre stresset
Ah. Den ro, der sænker sig over dig, når du har smidt dig i sofaen med fødderne op, og ordene på siden et efter et trækker dig ind i en verden af magi og mystiske væsner.
Kender du følelsen?
Du er ikke alene om det. Forskning viser, at den bedste måde at slappe af på, er at læse. Ja, faktisk er bare seks minutter nok til at reducere følelsen af stress og få dine muskler til at slappe af.
Studiet viser, at læsning reducerer følelsen af stress med 68 %. Og det er lige meget, hvad du læser. Bare du fordyber dig, flygter du fra hverdagens stress og jag. Og samtidig stimulerer du din egen kreativitet.
En bog gør dig mere afslappet end musik (61 %) eller en gåtur (42 %).
#3 Du mindsker risikoen for Alzheimers
En halv time med næsen i en bog er en god investering. Også på den lange bane.
Mentalt udfordrende aktiviteter som at læse, spille skak eller lave krydsord, ung som gammel, holder din evne til at huske og tænke skarp. Og du kan holde symptomer på Alzheimers på afstand, viser et studie.
Studiet har set nærmere på 300 deltagere, og dem, der ikke har udfordret de små grå, har mistet hukommelsen 48 % hurtigere end dem, der gjorde.
#4 Du bliver mindre deprimeret (eller mere glad)
Okay, jeg bliver i godt humør af at læse. Men at det ligefrem kan hjælpe personer med angst og depression er nyt for mig.
Eksperter mener, at bøger er terapi. Bøger (her mest selvhjælpsbøger) kan hjælpe syge med at finde mere kreative løsninger på personlige problemer ved at læse om andre, som de kan se sig selv i.
Bøger skal ikke erstatte professionel hjælp og medicin, men kan være et supplement mener forskerne i det australske studie, hvor de på forsøgsbasis har udskrevet bøger på recept.
#5 Du bliver klogere
Bøger er din dør ind til fantasifulde verdener og et par timers flugt fra dit eget liv.
Men bøger gør dig også klogere.
Børnebøger eksponerer børn for dobbelt så mange ord som tv i bedste sendetid. Eller som en samtale mellem to universitetsstuderende. Det viser en undersøgelse fra Berkeley.
Og der er en vis sammenhæng mellem dit ordforråd som barn og din intelligens.
#6 Du får nemmere ved at falde i søvn
De senere år har vi fået tudet ørerne fulde af advarsler om, at din telefons blålige skærmlys før sengetid ødelægger din søvn. Til gengæld kan en bog lulle dig i søvn.
Putteritualer og godnathistorier er ikke kun for børn. Det hjælper også din krop med tune ind på, at det er tid til at sove (vi ved jo allerede, at bøger får dig til at slappe mere af end noget andet).
Derfor bliver du en bedre tekstforfatter af at læse
Du kan træne din skrivemuskel med skriveøvelser. Men det er svært. For at skrive godt handler ikke kun om at kunne sætte et korrekt komma, huske nutids-r eller kende til de bedste skriveteknikker.
Lad os starte med et citat fra en af vor tids største forfattere:
“If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot.”
Det er selvfølgelig Stephen King.
Men hvad er det, der gør os til bedre tekstforfattere, når vi læser?
Udover det åbenlyse (du slapper af, falder nemmere i søvn, bliver ikke deprimeret…) er der særligt 6 grunde til, at du bliver bedre til at skrive ved at læse:
#1 Du finder inspiration
Uanset om du foretrækker at tage en tur til Diagonalstræde, Småland eller Christiansborg, er bøger din bedste inspirationskilde.
Og du skal læse både det gode og det dårlige.
For mens du læser, får du nye ideer, oplever nye universer eller genopdager genrer. Der er i hvert fald ikke noget, der virker bedre på min skrivekløe end en velskrevet tekst, der får mig til at glemme tid og sted et øjeblik.
#2 Du får styr på teknik og grammatik
Jo mere du læser, desto mere får du korrekt tegnsætning og grammatik ind under huden.
Og selvom det måske er det mere kedelige afkast af at læse, er det trods alt ret afgørende, at du skriver nogenlunde korrekt.
Når du læser, ser du igen og igen, hvordan kommaer skal fordeles og ord skal sættes sammen. Og på et tidspunkt får du så meget styr på både teknik og grammatik, at du rammer en naturlig rytme, når du skriver.
#3 Du kan kende forskel på det gode og dårlige
Ikke alle tekster er værd at udgive. Men hvordan ved du, hvornår din tekst er god?
Læs det gode. Det dårlige. Det nye. Og det gamle. Det korte og det lange. Det faktuelle og det fiktive. Det giver dig noget at sammenligne med. For hvis du ikke ved, hvad der er godt, hvordan ved du så, at din tekst er klar til at møde verden?
#4 Du får ny viden
Bøger er din vej til verden. Til at møde en anden virkelighed. Til at lære en person at kende. Eller at opleve historiske begivenheder set med andre øjne.
Når du læser – uanset om det er faktuelt, fiktivt, bøger eller blogs – udvider du din horisont. Du lærer og får ny viden. Og alle de oplevelser kan du bruge, når du skriver. Du kan trække referencer, og du har en større palette at trække på, når du sætter dig til tasterne.
#5 Dit ordforråd bliver større
Helt ærligt, så er nogle af mine allerbedste sprogblomster lånt fra andre. Alt det bedste, jeg læser, ryger nemlig direkte i min swipefile.
Jeg kunne (desværre) aldrig selv have fundet på ord som poppsykolog, cirkelonani eller kvartalsdranker. Det er alt sammen ord, jeg har set andre steder, som jeg har gemt til senere brug (hvis jeg nogensinde får brug for at skrive cirkelonanere…).
Velskrevne bøger er fyldt med den slags. Og du må gerne låne.
#6 Du får en velfortjent pause fra skriveriet
Pauser er vigtige for dig, når du skriver. Og sommetider har du fortjent mere end 5 minutter (eller hvad det tager dig at lave en kop kaffe).
Pauser er effektive og bør være en del af din skriveværktøjskasse. Der er hverken godt for din mentale performance, din energi eller din livskvalitet, hvis du arbejder non stop.
Så tag en velfortjent pause, og brug tiden på at zone helt ud med en god bog.
Sådan får du læst mere
Slut med dårlige undskyldninger. Især den der med, at du ikke har tid til at læse.
“If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.”
Endnu engang Stephen King.
Men hvor meget skal du læse for at blive en bedre tekstforfatter?
Det korte svar er: Så meget, som du kan.
Succesrige personer læser meget, og det gør du selvfølgelig også efter i dag.
Et af studierne ovenfor konkluderer, at seks minutter er alt, der skal til for at få dig til at slappe af. Et andet studie viser, at det har den største positive effekt, hvis du læser 30 minutter om dagen, hver dag. (Samme studie viser også, at fiktion har en mere positiv effekt end ikke-fiktion.)
Men hvad kan du så helt konkret gøre, så du får læst mere?
Her er 5 tips:
#1 Spring et par kapitler over, hvis det er nødvendigt
Det her er nemmere sagt end gjort for mig. Jeg har læst mange halvdårlige bøger og set endnu flere slatne serier, fordi jeg elsker at gøre ting færdig (mit liv er én stor to-do-liste).
Men hvis en bog ikke fanger dig, så drop den. Eller spring et par kapitler over. Læs konklusionen først.
Vi gør det også online, når vi læser en artikel eller et blogindlæg. Vi springer let og elegant henover de uoverskuelige tekstbidder. Eller skimmer overskrifterne for at finde ud af, hvor vi skal dykke ned. Og hvorfor ikke gøre det, når vi sidder med en papirbog?
#2 Læs en ny genre
Engang sværgede jeg næsten udelukkende til krimier. Men de senere år er min boghylde udvidet med historiske romaner og biografier. Og helt ærligt? De bedste bøger, jeg har læst, har været en genre, jeg tidligere nærmest var bange for.
Nye genrer udvider også din horisont, dit ordforråd og (selvsagt) dit kendskab til nye genrer. Så læs noget, du aldrig har læst før. Måske det viser sig til at være ganske godt alligevel.
#3 Hav altid en bog klar
Du er på cafe med en god veninde. Hun går på toilettet, og hvad gør du? Du tager din telefon frem og scroller lidt overfladisk gennem Instagram. Af ren vane.
Hvad nu hvis de der små pauser blev brugt på en bog?
Din togtur til arbejdet. Ventetiden hos tandlægen. Eller når du sidder på det lokale møntvaskeri.
Selvom det måske kun er 5 minutter her og der, har du lige pludselig fået læst en bog.
Du kan også køre bogabonnementer på din telefon, som du alligevel altid har med dig. Men følelsen af papir mellem dine fingre, gør det nemmere for dig at huske, hvad du har læst, end hvis du læser på en skærm.
#4 Sæt dig et mål
Alt, der kan sættes et flueben ved, fungerer for mig. Derfor sæt dig et mål for hvor mange bøger, du vil læse om måneden eller i år.
Uanset om du vælger 6, 12 eller 24 bøger på et år, har du sat dig et konkret mål, og det vil være nemmere at indfri end ”læs mere”.
#5 Join en bogklub
Bogorm in spe? Find en bogklub. Eller lav en.
Med en bogklub forpligter du dig ikke bare til at få læst fra gang til gang. Du får helt sikkert også stiftet bekendtskab med bøger, som du end ikke ville have trukket ud fra bogreolen i butikken.
Du er nu klar til at gribe den næste bog og komme i gang med at vende sider. Forskningen har talt: Det er sundt at læse. Og du bliver en bedre tekstforfatter af at læse meget.
Hvis du mangler inspiration, kan du glæde dig til næste uge, hvor Tina anbefaler tre bøger om copywriting, som du kan læse i sommerferien.
Hvad læser du lige nu, som andre tekstforfattere bør kaste sig over?
Del dine indspark