Jeg vil være en bedre tekstforfatter.
Jeg lever af at skrive, men jeg kan altid blive bedre. Derfor har jeg sat mig et mål for det nye år: Jeg vil skrive mere.
Men hvis du har det bare lidt som mig, slutter du året af med gode intentioner for det nye. Halvvejs gennem januar fortryder du. Du er allerede træt af at slæbe dit lycraklædte korpus afsted til “baller af stål på en oversize gummibold”-træning (og bageren har fastelavnsboller på hylderne).
Jeg har skåret den gode intention ned til én enkelt ting. Jeg vil bruge energien på at skrive. Men lad mig bare starte med at indrømme, hvor sløjt det går: Ordene her er de første i år. Og om lidt vender vi første side i årskalenderen.
Hvis jeg skal blive en bedre tekstforfatter i år, er det nu, der skal ild i tasterne. Og jeg skal skrive mere. Her får du min plan for, hvordan jeg gøder mine sprogblomster og bliver (endnu) bedre til at skrive.
Nu starter #skriv66 – og du er velkommen til at tage udfordringen op selv.
Min plan kort fortalt:
#1 Skriv 10 minutter hver dag
Mit skrivebord er skiftet ud med et puslebord. Og nogle dage er der langt fra puslebordet til tastaturet. Jeg har brug for et realistisk, men stadig (for mig) ambitiøst mål.
Jeg vil skrive 10 minutter hver dag. Mindst.
Hvis jeg skriver uafbrudt – uden at stoppe for at rette tastefejl og sløje formuleringer – skriver jeg knap 600 ord på 10 minutter.
#2 Giv slip og bare skriv
Det er svært at skrive uafbrudt i 10 minutter. Perfektionisten i mig bremser mig halvvejs gennem sætninger for at rette til undervejs. Men det ødelægger mit gode flow.
Jeg vil øve mig i at give slip og skrive løs. Skrive som om, der ikke er en dag i morgen. Og vide, at jeg kun skriver til mig selv (i starten i hvert fald). Første udkast behøver altså ikke være perfekt.
Freewriting hjælper mig med dét.
Det er vores eget værktøj her på Tekstr.dk til at komme i flow og skrive løs uden at stoppe op og rette tastefejl og formuleringer. Du skal skrive i 10 minutter. Hver gang du stopper op, sletter cursoren stædigt dine bogstaver. Et efter et. Sekund for sekund. Og du kan ikke slette undervejs. Irriterende! Men en formidabel øvelse i bare at lade fingrene danse henover tastaturet uden at tænke på andet end selve historien.
Hvis jeg vil rette eller arbejde videre med teksten, sker det, når uret ringer af, og de 10 minutter er gået.
#3 Registrér, hvor meget jeg skriver
Mark har tidligere afsløret hemmeligheden til, hvordan du skriver mere: Du skal registrere, hvor meget du skriver.
Så det har jeg tænkt mig at gøre.
Min plan er mindst 10 minutter hver dag, men der vil komme dage, hvor jeg skriver mere (og mindre). Og dage hvor ordene flyder hurtigere end andre.
Jeg vil derfor registrere, hvor meget jeg skriver – og hvor lang tid, det tager. Det giver mig en ide om, hvor meget jeg kan skrive. Og så går der lidt sport i det.
#4 Skriv mere forskelligt
Jeg lever af at skrive, og mine tekster er ofte faglige. Jeg vil derfor skrive mere forskelligt. Mere prosa. Mere fiktion. Den øvelse kommer mig til gavn uanset, om jeg skal skrive et blogindlæg, en produktbeskrivelse eller en Facebook-opdatering næste gang.
Prosa lader mig lege med sproget. Fiktion puster liv i min fantasi. Begge dele udvikler min evne til at sætte ord og sætninger sammen på nye og spændende måder, som jeg også kan få gavn af i mit professionelle virke.
En tur rundt på det store internet har givet mig en lang række ideer til forskellige temaer, jeg kan gribe fat i på dage, hvor ideen ikke opstår af sig selv.
Her er nogle af dem (søg selv på ‘daily writing prompts’ og find mange flere):
- En person med et karaktertræk fra hver af de tre mest betydningsfulde personer i dit liv.
- To personer, der får øjenkontakt første gang.
- Afhængighed, og hvorfor du ikke kan leve uden det, du er afhængig af.
- En person, du er stødt på i løbet af dagen – hvad er hendes historie?
- Et brev til en, du har kær.
- En historie med den seneste tilføjelse i din swipefile.
- Hvor kører en, der lige har fået sit kørekort hen?
- Et emne fra en Random Article på Wikipedia (du skal tage den første artikel!).
- Et kort digt om den sidste person, du har talt med.
- En magisk historie.
- Sarkastisk hyldest til et røvhul af rang om, hvor godt personen har gjort det.
- Et husdyr er blevet til et menneskeædende monster.
- Du samler en blaffer op, der forsøger at overtale dig til at køre tværs gennem Europa.
- Dit survival kit under zombieapokalypse.
- En gammel eventyrer stikker af fra plejehjemmet.
#5 Gem alt
På 10 minutter bliver det langt fra perfekt. Eller færdigt. Men selvom jeg ikke er tilfreds, vil jeg gemme alt.
Dag 1 – titel. Dag 2 – titel. Dag 3 – titel.
Til sidst har jeg en masse rå udkast til tekster, som måske (måske ikke) kan blive til mere på et senere tidspunkt.
Det tager 66 dage at få en ny vane
Det tager i gennemsnit 66 dage at få en ny vane.
Et mindre studie har fulgt 96 personer og deres vaner. De har ønsket nye vaner som at drikke mere vand eller løbe en kort tur hver dag. Og hvad de ville gøre mere eller mindre har været frivilligt.
Studiet viser, at det i gennemsnit tager 66 dage at få en ny vane (for nogen 18 dage og for andre 254 dage).
66 dage er på samme tid et motiverende tal og lidt af en mundfuld. Men 66 dage er rammen for min (første) udfordring til mig selv på vejen mod at blive en bedre tekstforfatter i år. Og jeg starter med at skrive (lidt) hver dag i 66 dage.
Google er fyldt med artikler om, hvordan du bliver en bedre tekstforfatter, hvis du skriver hver dag. Selv Stephen King råder forfattere til at skrive mere. Selvfølgelig er nogle uenige, men det er en god øvelse, hvis du – som jeg – vil have ord ind under neglene.
Skal du være med på #skriv66?
Jeg er klar. Blyanten er spidset, freewriter er bogmærket, og i det sekund dette indlæg er blevet udgivet, er der ingen vej tilbage.
Vil du gøre mig selskab de næste 66 dage (jeg får nok brug for en motivationstale eller to)? Og ellers smid lige dit skrivemål i en kommentar, så jeg ved, jeg ikke er alene.
Dorthe Lindgreen skriver
Tak for god inspiration 🙂
Thea Jepsen skriver
Selv tak, Dorthe – og god fornøjelse, hvis du kaster dig ud i det 😉
^Thea