Skrivearbejde er lidt som at smutte i Fitness World 3. januar. Du glæder dig til, at du kan se resultaterne. Knap så meget til timerne, hvor du drypper af sved iført lyserødt lycra.
Men starten af året er også der, hvor drømme for alvor sættes i søen. Så er din nytårsdrøm at skrive mere (og bedre) i 2019, kommer her et trick, der hjælper dig med at nå i mål:
Du skal registrere, hvor meget du skriver.
Hvorfor det virker, fortæller jeg dig i artiklen her.
Indhold i artiklen:
1. Du forventningsafstemmer med dig selv
Jeg kan godt bilde mig selv ind, at jeg er lynhurtig på tasterne. “Det blogindlæg skriver sig selv på en halv time.” Sådan noget megalomanisk vrøvl.
Du kender det måske fra dig selv.
Når du registrerer, hvor meget du skriver, handler det ikke kun om, at du skal skrive mer’, mer’, mer’! Kvantiteten i sig selv er jo ikke så interessant. Hvis det udelukkende handlede om anslag, kunne du bare sætte din kat til at danse på tastaturet en halv time hver dag. Problem solved.
Næ, du. Den går ikke. Vi aflønner heller ikke digtere på akkord.
Men det hjælper dig med at vurdere din egen skrivehastighed. Så du får et mere realistisk billede af, hvor lang tid det tager at producere en artikel til virksomhedsbloggen.
På den måde kan du lettere få planlagt og skabe de bedste rammer for dine skriveopgaver. Og med gode rammer kommer bedre flow og bedre tekst.
Samtidig kan du jo begynde at se, om du faktisk får skrevet mere i 2019.
2. Du giver dig selv et løfte
Lokker sofapuderne og Netflix lidt for meget? Når du har en målsætning om at få mere gang i skrivearbejdet, hjælper det dig også, når motivationen daler.
Du kan eksempelvis prøve at sætte et dagligt mål. Hvor meget ville du få skrevet i 2019, hvis du skrev én time hver dag?
Skriveprojekter strækker sig ofte over længere tid. Et hurtigt indlæg til bloggen er måske en eftermiddagsting, hvis du har både planlægning og arbejdsrutiner helt på plads. Men når du skal holde gejsten oppe over flere uger, bliver det måske svært at se, hvor langt du faktisk når.
Ved at registrere, hvor meget du får skrevet hver dag – måske har du endda et dagligt mål for det –- så ved du, at der sker noget på dit projekt. Sætter du et dagligt mål om at skrive en time eller skrive 700 ord om dagen, kan du se, at dine skriveprojekter rykker sig.
Vil du have lidt ekstra pres på, så gå sammen i en gruppe, hvor I holder hinanden op på jeres målsætninger.
3. Du kan hele tiden udfordre dig selv
Når du begynder at registrere din tekstproduktion, så kan du også begynde at udfordre dig selv. Skriver du 400 ord om dagen nu, så prøv at skrue op. Hvad ville der ske, hvis du nogle dage skulle skrive 1000 ord? Eller hvis du skruede op på 600 ord hver dag?
Din målsætning afhænger selvfølgelig af, hvor meget tid du har. Og hvor hurtigt du skriver. Det er helt individuelt.
Hvis du har brug for et godt værktøj til at løsne lidt op og få mere fart på tasterne, kan du prøve vores freewriting-øvelse her.
4. Du tvinger dig selv til at have et specifikt mål
Den bedste måde at nå sine mål på er at have klart definerede og specifikke mål. Der er markant forskel på de her to mål:
- Jeg vil skrive mere i 2019
- Jeg vil skrive 600 ord om dagen i første kvartal af 2019
Eller de her to:
- Jeg vil gerne blogge mere i 2019
- Jeg vil udgive et blogindlæg om ugen i 2019
Jeg siger ikke, at version to er den bedste og mest komplette målsætning i verden. Men jeg er sikker på, at du vil have meget lettere ved at bevare gejsten med det mere specifikke mål.
For de specifikke og tidsbestemte målsætninger kan noget. De kan fortælle dig, præcis om du er på rette vej eller ej. For hvad vil det egentlig sige at gøre noget “mere”?
Nix. Ét blogindlæg om ugen. Det er til at forholde sig til. Og så kan du poppe champagnen eller snuppe en vingummi, når du hver tirsdag udgiver dit indhold.
Med andre ord:
Du ved, hvornår du skal fejre, at du har nået dit mål.
Har du et skrivemål for 2019?
Jeg prøvede selv med et dagligt mål for et par år siden. Det var skægt. Setuppet var ganske simpelt. Jeg satte mig ned en time hver dag og skrev. Så noterede jeg i et regneark, hvor meget det blev til.
Hvorfor havde jeg et skrivemål?
Jeg kom frisk ud af et forløb på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det var lige der, jeg fik lyst til at tage det med ordene seriøst – og kæmpe tak til Eva Tverskov for et enormt inspirerende forløb.
Den første dag spurgte hun, hvor mange i lokalet der skrev hver dag. Altså hver eneste dag.
Det gjorde jeg ikke. Slet ikke. Men jeg ville virkelig gerne være bedre til at skrive. Og jeg kom ud af DMJX med en kæmpe gejst, der skulle omsættes til ord.
Derfor satte jeg et mål om, at jeg i en måned skulle skrive hver dag.
Hvad skrev jeg så om?
Det var ikke så eksotisk. Jeg skrev lange, lange guides til, hvordan du kommer godt fra start med et gratis redigeringsprogram, der hedder GIMP (en open-source pendant til Photoshop).
Jeg vidste lidt om programmet. Ville gerne selv lære det bedre at kende. Og jeg drømte selvfølgelig om at udgive teksterne på en hjemmeside, hvor de voldsomt populære artikler og den bugnende annonceindtægt skulle redde både min og familiens fremtid.
Jeg fik aldrig udgivet noget af det. Og det er fint nok. Øvelsen var fed.
Om jeg har et dagligt skrivemål for 2019?
Nu skriver jeg hver dag. Som en del af mit arbejde. Som en del af Tekstr_. Som ejer af Altomledelse.dk. På den måde er missionen fra tiden efter DMJX fuldført. Men jeg har faktisk overvejet, om 2019 skulle være året, hvor jeg igen tager en måned og registrerer, hvor mange ord, der ryger ud gennem tasterne.
Hvad er dit skrivemål for 2019?
(Psst.. hvis du har mod på det, så tjek lige https://750words.com/ – det er et ret sejt koncept, hvor du skal – surprise – skrive 750 ord om dagen. I et enkelt og motiverende setup. Tjek det ud. Det fungerer klart bedst på engelsk.)
Del dine indspark