Det her bliver hårdt.
Hårdt som et nyrehug en vinternat i Horsens.
Men det er på tide, at du får et ærligt svar.
Måske følger du trofast med – uge efter uge. Måske er du lige kommet til. Måske har din kollega stukket dig en papirlap webadressen tekstr.dk med en stille hvisken: “You gotta try it!”
Og nu venter du så i spænding på næste hurtige fix, der tryller nederste skuffes mest krøllede kladder om til plader med guldbelagt content marketing.
Du er som alle os andre. En junkie på jagt efter dit næste fix. Et kort glimt af lykke. 649 ord, der lover dig, at det kan blive lettere at skrive. At det kan gå hurtigere. At du kan slippe for de ængsteligt rystende hænder, der trommer i dit tastatur.
I dag er jeg her for at knuse dit håb.
Du er karate kid. Jeg er Mr. Miyagi.
Her får du 3 råd, der lyder så hårde, at du hellere vil drikke peanutbutter med et sugerør. Men – trust me on this one – dine tekster bliver så skarpe, at de kan bringe Cæsar tilbage og nakke ham en 24. gang.
Det kan du glæde dig til i artiklen:
Råd #1: Skriveøvelser er dit kreative frirum
Du skal selvfølgelig have motioneret skrivemusklerne. Og der er skriveøvelser perfekte. For mig er det et kreativt frirum. En legeplads. 10-minutter, hvor jeg kan gøre, hvad jeg vil. Hvor det ikke behøver at ende ud med en faglig korrekt artikel om informationsarkitektur, mindfulness eller projektledelse.
Without further ado. Her er tre skriveøvelser, jeg selv bruger flittigt:
- Writing prompts kickstarter fantasien
Writing prompts er korte sætninger, enkelte ord eller en malende beskrivelse, der sætter rammen for din tekst. Og så er det op til dig at digte videre. For mig er det en legeplads, hvor jeg kan prøve af ting af. Writing prompts kan eksempelvis lyde sådan her:Skriv en historie om en katastrofe – den må maksimalt fylde 100 ord.
Skriv en sætning, der indeholder ordene skorsten, tungeslasker, fyldig, appelsin.
Skriv en historie, der starter med sætningen: “Tommys far var direktør, men ikke nogen almindelige direktør …”
Det er en disciplin med mange forskellige retninger. Smut forbi Reddit – and I show you how deep the rabbit hole goes.
- En jam-session med ord
En lille hurtig øvelse er at lure lidt på andres sjove formuleringer (dem du gemmer i din swipe-file) og så jammer på dem.
Du er måske stødt på sætningen her:
“Øllene forsvinder hurtigere end bedstemors frikadeller fra buffetbordet.”
Hvordan kan du skrive den om?
Kan du finde andre sjove billeder på, hvor hurtigt øllene forsvinder?
Det er som en lille jam-session. Jeg bruger det som små 5-minutters ting, når jeg trænger til et afbræk. Ofte finder jeg noget, der pludselig passer ind i en af de tekster, jeg sidder med på opgavelisten. Win-win.
- Freewriting tvinger dig til at holde fingrene i gang
Freewriting er den øvelse, der har gjort den største forskel for mig.
Princippet er ganske kort, at du sætter uret til 10 minutter. I de 10 minutter skal du bare skrive uafbrudt og uden stop indtil uret ringer. Det er en øvelse i at give slip og lade ordene flyde.Du kan bruge freewriting, når du skal have tømt hovedet. Når du skal tvinge dig selv til at prikke hul på ordballonen. Eller når du skal bruge en opvarmningsøvelse, inden en lang skrivedag.
Jeg har lavet en lille skrivemaskine, der gør det endnu sjovere at lave din freewriting-øvelse.
Skriveøvelser er også gode, hvis du knokler med overhovedet at få ordene frem. Tjek det ud i artiklen: 17 tips til at rydde skriveblokaden.
Råd #2: Tyg dig gennem andres tekster
Læs for pokker. Pløj dig gennem andres tekster. Sug til dig. Vær grådig.
Når du læser, giver du dig selv en velfortjent skrivepause. Du får ny inspiration og dit ordforråd eksploderer.
Her fortæller Thea dig, at en tekstforfatter, der ikke læser er som en musiker, der ikke lytter til musik. Det gør dig bedre til at skrive, og så er det sundt.
*Ding-ding* Bonus-tip fra verdenshistoriens største copywriters
Gem de bedste idéer i en swipe-file (fancy ord for et skatkammer af ord og vendinger, du kan stjæle fra andre og bruge i dine egne tekster). Læs mere om den perfekte swipe-file her.
Råd #3: Få og giv feedback
Du kan gøre meget på egen hånd. Skriveøvelser og bogtyggeri gør dig uden tvivl bedre. Men skal du virkelig have fart på raketten, så skal du tage feedback seriøst. Både når du giver feedback, og når du får feedback.
Her på Tekstr_ skriver vi vores artikler hver især. Men vi gør også meget ud af at give hinanden feedback. En uge før, jeg trykkede udgiv på den her artikel blev den (k)ærligt kritiseret af Thea.
Og der er nok ikke noget, jeg har lært så meget af, som at få feedback fra Tina, Heine og Thea. Det skulle måske lige være at give dem feedback på deres tekster.
Jeg får særligt tre gode ting ud af at få og give feedback:
- Jeg ser, at andre også skriver uperfekte udkast til deres tekster. Og det gør mig tryggere ved bare at kaste mig ud i mit eget skrivearbejde.
- Jeg får dækket mine blinde vinkler og får inputs til, hvordan mit bedste bud på en tekst bliver endnu bedre.
- Jeg bliver bedre til at forholde mig kritisk til mine egne tekster, når jeg øver mig på at give konstruktiv kritik på andres tekster.
Pointen er altså – for lige at nagle den fast med de gode, gamle syvtommere – at feedback giver dig et nyt lag af refleksion over din tekst. Du lærer simpelthen at forholde dig kritisk til dit eget arbejde på en helt ny måde. Så find en eller flere gode skrivekammerater og aftal rammerne for, hvordan I giver hinanden feedback – det er guld værd.
Hvad har gjort dig til en bedre tekstforfatter?
Har du en fantastisk skriveøvelse gemt i ærmet? Eller var det en bestemt bog, der fik dig til at se lyset?
Jeg er altid på jagt efter nye idéer til, hvordan jeg træner mine skrivemuskler. Så del endelig dit gode tip i kommentarsporet herunder.
Thilde skriver
Jeg er fan af The Literal Challenge. De laver tre årlige skrivechallenges: én med teaterstykker, én med noveller og én med non-fiktion. Hver challenge varer en hel måned, hvor man hver dag får et writing prompt og herefter har 36 timer til at indsende sin tekst. Man får skrevet så meget lort, men man får skrevet! Det er god træning til skrivemusklen.
Kunne I i øvrigt ikke lave et indlæg om at give god feedback på tekster? Jeg har været i en del forskellige konstellationer, hvor “spillereglerne” for feedbacken ikke var afstemt på forhånd. Det blev derfor en rodet proces, som ikke var konstruktiv for hverken dem, der skulle give kritik eller dem, der skulle modtage den. Så, hvordan laver man gode fælles spilleregler?
Strom skriver
Fedt indlæg. Tak for attituden. Gid man snublede over mere af det på det her store interwebnethavetellerandet.