’Kattevideo’ eller ’katte video’? Skal det staves i ét eller to ord? Det er det store spørgsmål.
Ved en hurtig søgning på Google bliver man ikke umiddelbart klogere. I søgeresultaterne hedder det bl.a. både ’Søde katte videoer’ (to ord) og ’Nuttede kattevideoer kan fjerne tunge tanker’ (ét ord).
Svaret er, at ’kattevideo’ skal staves i ét ord. Det er nemlig et sammensat ord.
Men alt for mange ville umiddelbart dele det op. Alt for mange deler i det hele taget de sammensatte ord op. Det er faktisk en af de hyppigste stavefejl i vores lille land. Lidt af en folkesygdom.
Og der er ikke noget at sige til det. For du får ikke hjælp af stavekontrollen på hverken computeren eller mobilen. Så fejlen dukker alt for tit op i både mails, sms’er, studieopgaver og opslag på sociale medier.
Heldigvis kan du med en nem huskeregel hurtigt få styr på, hvornår to ord skal limes sammen til ét. Og redningskransen kaster jeg ud om ikke længe.
Først skal vi lige zoome ind på, hvorfor de sammensatte ord overhovedet er vigtige at få styr på – og hvad definitionen på dem egentlig er.
Indhold i artiklen
Derfor er det vigtigt at få tjek på de sammensatte ord
Her er de. To ret gode grunde til at bruge nogle minutter på at lære de sammensatte ord lidt bedre at kende, så du ikke deler dem:
1) Stavefejlen får dig (og din arbejdsplads) til at se fjollet ud. Det er lidt ligesom at gå ud af døren om morgenen med syltetøj på skjorten. Eller med mascara, der er løbet. Uden du ved det, men hvor langt de fleste ser det og fniser lidt indvendigt.
Hvis du gerne vil tages seriøst som skribent (og/eller virksomhed), kan det altså godt betale sig at få styr på de sammensatte ord.
2) Du kan forvirre din læser, hvis du ikke har styr på de sammensatte ord. For det kan have betydning for meningen af dine sætninger, om du sætter ordene sammen eller ej. Der er f.eks. forskel på en ’ældrebolig’ og en ’ældre bolig’. I en ’ældrebolig’ bor der gamle mennesker. En ’ældre bolig’ er et hus med en del år på bagen.
Men du kan altså også få din læser til at trække gevaldigt på smilebåndet, hvis du ikke har helt styr på de sammensatte ord. Tre af de virkelig sjove eksempler får du serveret senere.
Hvad er et sammensat ord heeelt præcist?
Et sammensat ord er ét ord, der er sat sammen af to eller flere ord.
F.eks. er ’kattevideo’ sat sammen af ordene ’katte’ og ’video’. Altså begge ord, der også fungerer på egen hånd.
Og her er to andre eksempler:
- ’Havestol’, som er sat sammen af ordene ’have’ og ’stol’.
- ’Juleand’, som er sat sammen af ’jule’ og ’and’.
Langt de fleste sammensatte ord består af to ord. Derfor er det også dem, vi sætter under lup her.
Men de kan også være sat sammen af tre eller flere ord. ’Kattevideohjemmeside’, ’Havestolshynde’ og ’Juleandsfad’ er alle eksempler på sammensatte ord med tre ord.
Den nemme huskeregel
’Kattevideo’ eller ’katte video’? Skal du sætte de to ord sammen eller ej? Ja, nu kender du jo svaret. Men hvordan pokker kan du egentlig vide det?
Det kan du ved at bruge denne nemme huskeregel:
Sig ordene højt!
For du kan høre, om du skal lime ordene sammen. Eller om de skal være adskilt af et mellemrum.
Skrivemåden er med andre ord afhængig af udtalen.
Så du skal bare sige ordene, som du ville sige dem, hvis du sad og snakkede med vennerne på caféen eller kollegaerne over frokosten. Du ved, hvordan de skal udtales. Det er ikke noget, du tænker over. Og når du ved, hvordan de skal udtales, ved du også, om de skal staves i ét eller to ord.
Prøv at sige denne sætning højt:
’Jeg ser en kattevideo.’
Når du siger ’kattevideo’, siger du det med ét stærkt tryk:
Du siger KAttevideo. Du siger ikke KAtte VIdeo.
Derfor skal kattevideo staves i ét ord. Ikke to.
Altså:
- Hvis ordene har ét stærkt tryk, når du siger dem højt, skal de staves i ét ord. Der er altså tale om et sammensat ord.
- Hvis ordene har to stærke tryk, når du siger dem højt, skal de staves i to ord. Der er altså ikke tale om et sammensat ord.
Eller sagt på en anden måde, hvor huskereglen er formuleret med så få ord som muligt:
- Sig ordene højt! Har de ét stærkt tryk, skal de staves i ét ord. Har de to stærke tryk, skal de staves i to ord.
Tre sjove eksempler (et sært ægteskab, det løbende bord og mormor i hopla)
Som lovet skal du her have tre eksempler på, hvad der kan ske, når man ikke har helt styr på de sammensatte ord.
Prøv f.eks. at se dette skilt. Den stakkels købmand har helt sikkert gjort sig umage. Men resultatet er altså blevet ret komisk:
Og her et andet eksempel. En annonce for et møbel, du helt sikkert aldrig har hørt om:
Det er da i lidt sjovt med et hæklet bord, der løber efter gamle damer (når nu man bare gerne ville sælge en hæklet bordløber, som ens mor lavede for 100 år siden).
Og så skal du altså lige have klassikeren over dem alle. Det nok mest mest brugte eksempel, når det kommer til at skulle illustrere, hvor klukkende sjovt det kan blive, når man ikke gør sig i det med sammensætninger:
I videoen her kan du se flere sjove eksempler (hop 30 sekunder ind i den).
Kig også forbi sproget.dk på Instagram. Her finder du virkelig mange gode eksempler på sjove orddelinger (og rigtig mange andre sproglige uheld).
Er et sammensat ord ikke det samme som et sammensat NAVNEord? (Bonusinfo til sprognørderne)
Jo, det er det. I de fleste tilfælde.
Langt de fleste sammensatte ord er sammensatte navneord.
For at man kan kalde et sammensat ord for et sammensat navneord, skal ordet have et navneord som sidste led.
Kombinerer du f.eks. et udsagnsord eller et tillægsord med et navneord, der står som sidste led, er der tale om et sammensat navneord. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du kombinerer to navneord.
Disse er alle eksempler på sammensatte navneord:
- ’Kattevideo’ (sat sammen af to navneord)
- ’Løbebånd’ (sat sammen af et udsagnsord som første led og et navneord som sidste led)
- ’Stormagt’ (sat sammen af et tillægsord som første led og et navneord som sidste led)
Og hvad er så ikke et sammensat navneord?
Et eksempel er sammensætninger, hvor det sidste led f.eks. er et udsagnsord – ord som ’brugerfinansiere’, ’fedtspille’ og ’powershoppe’. De er ikke sammensatte navneord, men ”blot” sammensatte ord.
Desværre ingen regel uden undtagelse (beklager!)
Okay. Det er næsten ikke fair. Jeg ved det. Du har lige lært, at du kan høre, om to ord skal sættes sammen eller ej. At du bare skal sige dem højt, og så ved du det intuitivt. For stavemåden afhænger af udtalen. Og det gør den også i langt de fleste tilfælde.
Men altså ingen regel uden undtagelse. Der er nemlig nogle ord, hvor stavemåden ikke er afhængig af udtalen. Og dem får du et lille overblik over her. Hav dem i baghovedet, når du går i gang med at bruge den nylærte huskeregel.
Undtagelserne er inddelt i tre grupper:
- Ord, der altid skal staves i ét ord
- Ord, der altid skal staves i flere ord
- Ord, der nogle gange skal staves i ét ord – og nogle gange i flere
Her er de:
Altid ét ord:
- Ord som ’megagodt’ og ’allerbedst’ – dvs. ord med et såkaldt forstærkende førsteled. Dem skal du skrive i ét ord – også selvom de har to stærke tryk, når du siger dem højt. Få mere at vide om denne type ord.
Altid flere ord:
- Ord, hvor ’…som helst’ indgår, skal du skrive i flere ord. Eksempelvis ’hvad som helst’, ’når som helst’ og ’nogen som helst’. De skal altid deles op i flere ord. Klik dig videre, og se flere eksempler (nederst på siden).
Nogle gange ét ord – nogle gange flere:
- Talord. Ved talord skal du skelne mellem talord under 100 og talord over 100. Talord under 100 skal du skrive i ét ord (f.eks. ’halvtreds’ og ’treogfyrre’). Talord over 100 skal du dele op i flere ord (f.eks. ’tre hundred’ og ’to hundred og niogtyve’). Få mere at vide og se eksempler.
- Ord som ’indenfor’/’inden for’ og ’udenfor’/’uden for’ – altså biord og forholdsord. I disse ord er biordene ’inden’ og ’uden’, og forholdsordet er ’for’.
Alt efter hvordan du bruger denne type ord i dine sætninger, skal de staves forskelligt – altså nogle gange skal de staves i ét ord og nogle gange i to. Langt de fleste gange kan du heldigvis selv bestemme, om du f.eks. vil skrive ’indenfor’ eller ’inden for’. Det er nemlig vedtaget, at der er valgfrihed ved mange af disse ordtyper.
Men de skal dog staves i ét ord, når der ikke er en såkaldt styrelse efter forholdsordet – dvs. ordet ’for’. At der ikke er en styrelse vil sige, at ordet ikke styrer noget. Du kan se eksempler på, hvad det vil sige, og få mere at vide om reglerne på Dansk Sprognævns hjemmeside eller på sproget.dk.
Ja, den sidste regel er klart den mest drilske, når det kommer til de sammensatte ord. Det blev da også pænt sprognørdet med ord som ’biord’, ’forholdsord’ og ’styrelse’. Men det vigtigste er, at du nu ved, at der altså (desværre) findes undtagelser.
Vil du kigge nærmere på undtagelserne på egen hånd, kan du lægge vejen forbi Dansk Sprognævns hjemmeside eller sproget.dk (begge links er direkte links til reglerne).
Og! Nu er det tid til en pause. Sænk derfor skuldrene. Læn dig bare godt tilbage. For:
Så blev det tid til en kattevideo;-)
Værsgo. Særligt udvalgt til dig, der arbejder med tekster:
Jette Nielsen skriver
Er i tvivl om det hedder modtagerenhed eller modtager enhed og igen i afsenderenhed eller afsender enhed
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Jette
Begge ord skal du sætte sammen, så det hedder modtagerenhed og afsenderenhen:-)
Mange skrivehilsner fra
Tina
Hjalti skriver
meget flot, god huskeregl
Tina Thor Jørgensen skriver
Tak:-)
Sofia Amalie skriver
????
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Sofia Amalie
Uddyb gerne – så vender jeg tilbage🙂
De bedste hilsner fra
Tina
sandra skriver
Er projektleder assistent i ét eller to ord? hmmm…
Tina Thor Jørgensen skriver
Ét.
sandra skriver
Fedt tak 🙂 og brandportefølje og marketingafdeling ligeledes ét ikke?
Tina Thor Jørgensen skriver
Jo – du har sat ordene helt rigtigt sammen.
Lise Sostack skriver
Jeg tror, at computere og telefoners stavekontrol forstyrrer mange menneskers fornemmelse for sammensatte ord. I hvert fald mine apparater protesterer imod sammensatte ord, altså markerer dem som forkerte eller som noget man skal genoverveje. Jeg tror, at stavekontrollen er kopieret direkte fra engelsk uden hensyn til dansk grammatik. Og mange af os skriver rigtig meget på computere og telefoner, og når vi så hele tiden bliver rettet, selvom vi egentlig skriver noget rigtigt, så går vi efterhånden over til at skrive sammensatte ord i to ord. Hvad tænker du om det?
Tina Thor Jørgensen skriver
Det er virkelig en god og vigtig pointe! Det er nemlig ærgerligt, at stavekontrollerne ofte ikke hjælper os, når det kommer til de sammensatte ord.
Thomas skriver
Er der en maksimumsgrænse for antallet af ord i et sammensat ord?
Eks. skiltemalerassistentelev?
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Thomas
Jeg kender ikke til, at der skulle være en grænse – og det eksempel, du kommer med, er supergodt. Det er helt rigtigt sat sammen.
De bedste skrivehilsner fra
Tina
Arne H. Wilstrup skriver
Hovedreglerne er udmærkede retningslinjer, og det bør nok understreges at reglen med hovedtryk på førsteleddet også gælder for andre ord end substantiver. Ord som “tilstede” betyder noget andet end “til stede” og er også tit set når journalister skriver det i de forskellige medier. “Allehånde” er et krydderi i modsætning til “alle hånde” som findes forklaret med et andet ord som “alle mulige”.
Desværre er tendensen med at kopiere fra engelsk en uskik her i landet. Man kunne sige at når hovedreglen på dansk er at sammensatte substantiver skrives sammensat (“brødkooperativ” i stedet for “brød kooperativ” m.fl.)medens man på engelsk skriver ordene adskilt (som hovedregel).
En særlig ting er titler på fx varer: Der er nogen der mener at det er OK at skrive ord adskilt når der er tale om overskrifter/titler på varer, fx en pose med Lakrids Pastiller (fordi det grafisk godt kan lade sig gøre at skrive tingene adskilt uden bindestreg eller andet, men jeg har aldrig set den forklaring på tryk – så mon den er opfundet som en slags “ad hoc-forklaring” eller hvad?
Jeg tror at det at lære at hovedreglen med tryk på første led som fx i “mormorboller” – eller “tilstede”, er nemmere at huske vs. “mormor boller” og “til stede”. Det er min erfaring at ovenstående regel er enklere at forholde sig til end en alenlang forklaring på hvordan man skelner mellem de forskellige foreteelser. Alligevel er det jo fint at kunne fordybe sig i forklaringer som i nævnte artikel. Men det er måske kun mig?
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Arne
Tak for din kommentar.
Ja, man ser det så tit i produktnavne og andre titler! Det er et godt spørgsmål, hvordan det er opstået. Og hvorfor det er blevet så udbredt.
Det kan måske, måske, måske hænge sammen med, at for eksempel lakridsproducenten tænker, at det så er nemmere at se, at her er tale om et lakridsprodukt – så de kan sælge flere poser. Altså når ordet lakrids står for sig selv. At det på den måde i højere grad er blikfang.
Og så er der selvfølgelig også det grafiske element i det, som du også er inde på. Mon ikke overvejelsen her er, at det så ligner et produktnavn og ikke bare en bred betegnelse for små sorte stykker slik?
Men det gør det jo ikke mere korrekt – og jeg får altid lidt ondt i mit sproghjerte, når jeg ser dem.
Så jeg ved ikke præcis, hvorfor det er opfundet. Du kan evt. ringe til Dansk Sprognævns spørgetelefon – det kan være, de ved det. Nummeret er 33 74 74 74 – og her kan du se deres åbningstider: https://dsn.dk/kontakt-os/
Med hensyn til dit andet spørgsmål: Tænker du, at forklaringen af reglen i artiklen er for lang?😉 Jeg kan nemlig ikke helt fange, hvad du mener dér – så uddyb endelig, hvis det er – så jeg evt. kan justere artiklen, hvis der er en nemmere huskeregel.
De bedste hilsner fra
Tina
Rasmus Pedersen skriver
Hej Tina,
Nice artikel 🙂
Selv med din regel omkring at sige det sammensatte navneord højt, så er jeg i tvivl om cæsarsalat og falafelsalat er i et eller to ord?
Personligt, så vil jeg stave cæsar salat i to ord og falafelsalat i et ord?
Kan du komme med et godt svar?
De bedste hilsner,
Rasmus
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Rasmus
Tak for din kommentar, uh – det er to gode salater, du nævner der. Jeg er blevet helt lækkersulten nu😉 Men nu til det faglige:
Du har stavet falafelsalat helt rigtigt. ‘Cæsar salat’ skal også lige limes sammes, så det kommer til at hedde cæsarsalat.
I forhold til at sige det højt og så høre, hvordan det skal staves – så prøv evt. at sige ‘Cæsar gik en tur’. Kan du høre, hvordan der er en pause mellem ‘Cæsar’ og ‘gik’? Når du siger cæsarsalat, så gætter jeg på, at du ikke ville lægge en lignende pause ind. Det er derfor, cæsarsalat skal staves i ét ord.
Giver det mening, når jeg forklarer det sådan? Eller er det “ej, Tina – det der er altså pænt sort …”?😅
De bedste skrivehilsner fra
Tina
Dorthe Baadsgaard skriver
Vi har på min arbejdsplads en udfordring med et ord. Vi udsteder tilladelser, og de er typisk til en ting, man kan eje, lad os sige en bil. Dvs. én person, én bil = én ejertilladelelse (til bilen). Men nogle gang kan to personer få hver sin tilladelse til den samme bil. Tilladelsen bliver så en “flere ejere-tilladelse” eller en “flere-ejere-tilladelse” eller en “fler-ejer-tilladelse”/”flerejer-tilladelse” eller “flerejertilladelse” til dem hver især. Hvad siger panelet? 🙂
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Dorthe
Tak for din kommentar! Jeg kan huske, vi har skrevet sammen om dit spørgsmål tidligere, hvor jeg nævnte, at du kunne ringe til Dansk Sprognævns spørgetelefon (https://dsn.dk/kontakt-os/) – mon I er landet på et ord, I bruger?
Jeg kom til at tænke på, at når man kigger inde på Den Danske Ordbog (https://ordnet.dk/ddo), så kan man slå mange ord op, der begynder med ‘fler’ – for eksempel flercellet, flerfamiliehus. På den baggrund tænker jeg, at I sagtens kan bruge flerejertilladelse. Så af de sammensætninger, du nævner, ville jeg gå med dén stavemåde.
Mon det giver mening?
De bedste ordhilsner fra
Tina
Dorthe Baadsgaard skriver
Vi er landet på medejertilladelse, for ikke at risikere en dum stavebøf, og medejertilladelse virkede lidt mere sikker at gå med, så det forsøger vi at vænne os til. Men tak for input uanset 🙂
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Dorthe
Det var så lidt.
Tak, fordi du deler, hvad I er landet på – hvor er det spændende at høre. Og det er et godt ord!
tina skriver
Er der en regel for brug af “på” og “i”?
Jeg mindes at på er brugt ved en Ø og i på en geografisk lokation.
På Sjælland og i Stevns
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Tina
Godt spørgsmål! Jeg har fundet dette gode svar (kilde: https://www.biblioteksvagten.dk/tidligere-svar.php?quid=150024-bibvagt:be4c1a8e-55ef-6d54-1d21-2696f4e4737e):
Når man omtaler en ø, så siger man normalt ‘på’. Men når man bruger ‘i’ – og for eksempel siger ‘i Grønland’ – så er det for at anerkende, at det er et selvstændigt område/at det har selvstyre. Men som der står, så kan man bruge begge dele.
Her et par kilder mere, hvor du kan læse om forskellen:
– https://sproget.dk/raad-og-regler/artikler-mv/sprogligt-politikens-sprogklumme/24-marts-2007
– http://obese.dk/oss/?page=ipaa
De bedste på/i-hilsner fra
Tina
Tina Vinther Thomsen skriver
Hej Tina
Kan man skrive For evigt i ét ord? Altså Forevigt? Er skreven som Forevigt & altid
Venlig hilsen
Tina
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Tina
Det skal du skrive i to ord:
https://ordnet.dk/ddo/ordbog?subentry_id=59001947&def_id=21017921&query=anden&mpage=2
De bedste hilsner fra
Tina
Sandra skriver
Hej Tine
Jeg er i tvivl om efterårscocktail, hvad du siger du til den?
Og skål 🙂
Hilsen Sandra
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Sandra
Tak for dit spørgsmål. Og skål (dog i kaffe nu her i kontortiden😉)!
Lad os så komme til de våde (skrive)varer:
Du har stavet det helt korrekt!
Så jeg udbringer fluks en skål for dig🎉
De bedste hilsner fra
Tina
Patrik skriver
Kajaktur eller kajak tur? Jeg læste dine tips, men jeg kan altså ikke helt finde ud af det alligevel 🤣
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Patrik
Det er en kajaktur, du skal på🛶☺️
De bedste skrivehilsner fra
Tina
Manuela Eckert Andersen skriver
Hej Tina, tusinde tak for denne meget fine forklaring. Jeg er tysk af oprindelse og må sige at være lettere forvirret, når jeg ser forskellige stavemåder for ord, som jeg ville se som sammensat. Jeg var voldsom i tvivl om stavelsen og fandt så din artikel. Og jeg må sige, at reglen om, hvor trykket ligger ved udtalelsen er fint at huske og faktisk den samme, som bruges på tysk. Men yderlige bruger man en regel på tysk som siger, at “hvis ord nr. 2 i et formodet sammensat ord får en ændret betydning på grund af ord nr. 1, så staves begge sammen”. I tilfaldet af “mormor boller” bliver bollerne anderledes end andre boller, fordi de er lavet efter en mormors opskrift, og dermed bliver de til mormorboller… 🙂
Tina Thor Jørgensen skriver
Hej Manuela!
Tak for dine fine ord – jeg er glad for at høre, at du kan bruge artiklen om de sammensatte ord + at huskereglen giver god mening😃
Og hvor spændende med forklaringen af den ekstra tyske regel!
De bedste ordhilsner fra
Tina