Endelig. Du placerer veltilfreds et flueben ved endnu en tekst. En sprød artikel, der sprudlende af liv er klar til at blive udgivet og overtage internettet. Nu er det bare at læne sig tilbage og holde øje med webstatistikken, når de besøgende kommer stormende.
Men hov … der kommer ikke nogen?
Ofte får vi som tekstforfattere stukket et overordnet brief i hånden. Skriv en søgemaskineoptimeret artikel om guldaldermalerier. Skriv en produkttekst om Nike Air Max 97. Skriv et blogindlæg om at skifte pakning i en vandhane.
Men det er sjældent, at briefet indeholder en gennemarbejdet søgeordsanalyse, der åbner op for det fulde potentiale, når din tekst skal ud og fange besøgende i søgemaskinerne.
- Måske var der bare ikke så mange søgninger på guldaldermalerier?
- Måske missede du oplagte relaterede emner?
- Måske var din tekst slet ikke det rigtige svar på det behov, de søgende sad med?
- Måske kunne du ramme endnu flere relevante besøgende og få endnu flere konverteringer i biksen?
Det er her, du skal bruge din søgeordsanalyse.
Den gode søgeordsanalyse giver dig et overblik over de relevante søgninger på Google, der er trafik, kliks og konverteringer i. Søgeordsanalysen er selve fundamentet, når du som seo-tekstforfatter skal skrive knivskarpe, trafiktiltrækkende seo-tekster.
Her får du en guide til at lave din egen søgeordsanalyse. Ikke sådan en: “Her kan du fiske en håndfuld spændende søgeord op af hatten”-guide. Nix. Vi dykker dybt. Og du kommer til at lære:
- hvordan du analyserer den søgendes behov
- hvilket indhold du skal levere hvornår
- og hvordan du skal prioritere din indsats (du skal jo også bruge tiden fornuftigt, ik’).
Lad os komme i sving.
Det kan du glæde dig til at blive klogere på:
Hvad er et søgeord?
Inden du kaster dig ud i selve søgeordsanalysen, så skal vi se på, hvad et søgeord er.
Søgeordet er det ord, du skriver i søgemaskinen, når du leder efter noget. Er du eksempelvis på jagt efter et par nye solbriller, så er solbriller et oplagt søgeord. Og når du om lidt kaster dig ud i en søgeordsanalyse, så handler det lidt forsimplet om at finde ud af, hvor meget potentiale, der i at optimere dit indhold til at ramme Googles førsteplads på en søgning som solbriller. Det handler eksempelvis om at:
- solbriller bliver søgt frem cirka 9100 gange hver måned i Googles søgemaskine
- rayban wayfarer mænd tilbud måske er mere relevant for din solbrillewebshop
- du kan analysere, om den søgende jagter indsigt i solbrillens historie, eller tilbud så stærke som snaps og karry
Det første vi skal slå fast er, at søgeord sjældent bare er et enkelt ord. Langt oftere er det lange søgefraser. Altså kombinationer af ord, vi bruger til at målrette vores resultater. Skal du finde et sted at streame Disneys 90’er klassiker Aladdin, så er søgeordet Aladdin ikke til meget hjælp. Men skriver du i stedet for: Stream Disney Aladdin 1992 online, så får du en hel stribe af relevante resultater.
Og det er sådan de fleste af os gør. Vi fintuner vores søgning for at få de mest relevante resultater. Uanset om det er guide til søgeordsanalyse for begyndere eller Nike Air Max 97 tilbud vi er på jagt efter.
Jeg kalder det for søgefraser, når der er flere ord. Men ofte vil du støde på, at det hele går under den samlede betegnelse: søgeord. Langt de fleste engelsksprogede værktøjer bruger også keyword uanset, hvor mange ord en søgning består af. Du skal bare huske på, at det sagtens kan være meget mere end ét ord, du går efter.
Og lad os så lige trille tilbage til vores eksempel med solbrillerne.
Du kan altså finde ud af, at der er cirka 9.100 søgninger på ordet solbriller hver måned. Det må jo betyde, at der er masser af trafik at hente, hvis du bokser dig frem i Google og snupper førstepladsen. Men er det også den mest relevante trafik, du får? Vi skal kigge på det, der hedder søgehensigten eller søgeintentionen (searchintent).
Hvad er mennesker på jagt efter? Forstå intentionen i den søgendes hensigt
En vigtig del af søgeordsanalysen er at få styr på den søgendes intention. Fordi den søgendes behov afgør, hvilket indhold du skal producere. Selvom vi ofte snakker trafiktal, når vi snakker søgemaskineoptimering, så er det sjældent mængden af trafik, der er det vigtigste. Hele humlen i søgemaskineoptimering er at levere stærkt indhold, der tager udgangspunkt i, hvad du kan tilbyde og samtidig matcher det, som mennesker søger efter.
Det er derfor, at søgeordet solbriller ikke nødvendigvis er super relevant for din nystartede solbrillewebshop, Der er godt nok 9100 månedlige søgninger, men hvad leder den besøgende egentlig efter? Det er svært at svare på, om du i det tilfælde skriver til en sommershopper på tilbudsjagt eller en gymnasieelev, der er ved at skrive sin store opgave om dengang eskimoerne opfandt de første solbriller.
Men når du kaster dig over din søgeordsanalyse, så opdager du eksempelvis søgefraser som:
- Solbriller ray ban wayfarer pris
- Solbriller wayfarer test
- Profil optik odense
- Solbriller wayfarer historie
Der er meget langt fra 9100 månedlige søgninger på frasen solbriller ray ban wayfarer pris. Men! Sælger du lige netop den model, så er en topplacering på den søgefrase lig med en tæskerelevant og købeklar kunde, der nu svinger forbi din webshop. Du rammer med andre ord et match mellem behovet hos den søgende og dit produktkatalog.
Så lad os give det her syvtommersøm et slag til: Det handler ikke kun om høje trafiktal. Det handler om at suge så meget relevant trafik til som muligt. Og dit job som tekstforfatter er at sørge for indhold, der møder den søgendes behov.
Vi kommer til at dykke virkelig dybt i søgehensigt, når vi gennemgår søgeordsanalysens enkelte trin senere. Men for nu skal du vide, at vi arbejder med fire overordnede kategorier, når vi taler om søgehensigt. Det er:
- Informationssøgninger
- Navigationssøgninger
- Researchsøgninger (køber senere)
- Transaktionssøgninger (køb nu)
Når du ved, hvilken søgeintention, du skriver til, så kan du begynde at skræddersy dit indhold. En anden fordel ved at gå efter de mere specifikke søgninger er, at konkurrencen ofte er lavere. Det handler om et andet aspekt af, hvordan vores fælles søgeadfærd ser ud og leder os direkte videre til det næste vigtige begreb: Den lange hale i SEO (long tail keywords).
Den lange hale – forstå efterspørgslen i søgemaskinerne
Nu fik vi slået fast, at det enkelte søgeord solbriller godt nok har høj volumen, men det er svært at spå om, hvad den søgende er på jagt efter. Er de ved at købe, nørder de solbrillernes historie, eller lurer de bare på sommermoden? Du ved det reelt ikke ud fra et enkelt ord.
Så det er interessant at se på de mere specifikke søgninger, når vi laver vores søgeordsanalyse. De har typisk ikke lige så stor månedlig volumen som de mest populære, men de kan være mere relevante at ramme førstepladsen på.
Den høje volumen på et enkelt søgeord er selvfølgelig dragende. Men kigger vi på, hvordan forespørgslerne i Google faktisk fordeler sig, så får vi grafen herunder.
Det er en lille (som i 0,01% lille) andel af søgeord og søgefraser, der har meget høj volumen. Kigger vi derimod på grafens hale, så opdager vi, at laaangt de fleste søgninger har ekstremt lav volumen. Et fun fact er, at 15 % af søgningerne i Google er helt unikke kombinationer, ingen har søgt før.
Der er altså et lille antal søgeord, der bliver brugt absurd mange gange. Dem er der selvfølgelig tonsvis af trafik i. Det er slet ikke det. Men konkurrencen gør det også tæt på umuligt at skubbe de andre væk fra førstepladsen.
Bevæger vi os ud til højre på grafen, så er der en kæmpe hale af søgeord og søgefraser. Kan du finde frem til halen i din niche, så er konkurrencen lavere. Og du er samtidig så heldig, at du ofte får bedre indsigt i den søgendes intention. What’s not to like?
Når du arbejder med den lange hale, så er antallet af søgninger på Solbriller ray ban wayfarer pris godt nok meget lavere, men der er to afgørende fordele. Den første er, at du nu kender mere til intentionen (brugeren leder efter prisen på den specifikke model). Den anden fordel er, at du ude i den lange hale finder bunkevis af søgeord og søgefraser, som du kan gå efter. Små variationer over dit emne, som du kan målrette dit indhold efter.
Og hvorfor er det vigtigt for dig som tekstforfatter?
Fordi din kunde måske bare vil have en tekst om fjedre, nyt tag eller sexlegetøj. Men kan du vise dem potentialet i at udvide emnet med en gennemarbejdet søgeordsanalyse, ramme tættere på brugerens hensigt og skovle mere trafik ind, ja så er du godt på vej til at få flere tekstopgaver i ordrebogen. Not too shabby, ehh?
Så nu skriver du ikke bare en artikel om solbriller. Nu skriver du en specifik artikel, hvor de enkelte afsnit svarer på den søgendes intention. Du opfylder et behov med din tekst og skaber på den måde fundamentet får glade besøgende, der bliver til brandvarme leads og salg. Resten af kapitlet er en gennemgang af de enkelte trin i søgeordsanalysen. Så du har fundamentet på plads, inden ud i de kommende kaptiler tager fat på, hvordan du i praksis bruger din søgeordsanalyse, så de mange nye indsigter også bliver omsat til sprød tekst.
Hvorfor hedder det Den lange hale?
Når vi taler om, at søgeord har haler, så tror mange, at det handler om søgefraser med mange ord i.
Altså dem her:
- Solbriller ray ban mænd
- Solbriller ray ban tilbud
- Solbriller ray ban pris
- Solbriller ray ban wayfarer pris
Men det handler ikke om antal ord i søgefeltet. Når nørderne taler om long-tail, så er det knyttet op på, at der i Googles indeks er en lillebitte pulje af søgeord, der bliver søgt på ufatteligt mange gange (eksempelvis søgning på ordet sex). Men der er gigantiske mængder af søgninger, der bliver brugt meget mindre. Sætter man det på en graf (se ovenfor), så får grafen en lang hale. Det er den lange hale, der bliver talt om, når du hører om long-tail søgeord.
Skal du virkelig nørde med den lange hale, så har Ahfres skrevet Long-Tail Keywords: The ‘Secret’ to Getting TONS of Search Traffic – og den er go’. Vil du aflevere din e-mailadresse, så får du til gengæld en virkelig dybdeborende e-bog fra Template Monster med titlen: Everything You Need To Know About Long Tail Keywords – så ka’ du bare nørde i bund.
Hvad er en søgeordsanalyse
Hvad søger din ideelle besøgende efter? Og optimerer du til de rigtige søgeord? Det er vigtigt at få styr på. Og det er her, du har brug for en søgeordsanalyse. Historien har nemlig vist, hvor galt det kan gå, når du som fagekspert kommunikerer til dine potentielle kunder i søgemaskinerne.
Lad os tage et eksempel:
Vi skal over i VVS-branchen. Her sælger de nemlig noget, der hedder “et armatur”. Det er det ikke-VVS-håndværkshandy-mennesker som mig kalder “en vandhane”.
Det er to forskellige målgrupper, du rammer, alt efter om du skriver teksten om armaturer eller om vandhaner. Og det derfor også to potentielt forskellige vinkler, du skal angribe teksten med. Skriver du til en fagnørd, eller skriver du til mig (der i tilfælde af håndens arbejde er den direkte modsætning til en fagnørd).
Det er den slags, en god søgeordsanalyse hjælper dig med at få styr på. Så du forstår:
- Hvad mennesker (i din målgruppe) søger efter
- Hvor meget (eller hvor ofte) de søger efter det
- Hvilket indhold, du skal levere for at ramme deres behov (og deres hjerter)
For ligesom der er forskel på, om du skriver til en fagperson på jagt efter armaturer eller mig på jagt efter en vandhane, så er der også forskel på, om de søger efter information og spørger Hvordan reparerer jeg en vandhane, der drypper?” eller om de er på jagt efter: “cooker vandhane tilbud”. For den virkelig lækre søgeordsanalyse kigger nemlig også på søgerens intention og behov. Og ja, det er en virkelig lækker søgeordsanalyse, du får guiden til nu.
Søgeordsanalysen trin-for-trin
Søgeordsanalyser bliver hurtigt til et omfattende arbejde med et hurtigt voksende excelark. Så lad os dele det op i nogle tydelige trin, så du kan tage processen ét trin ad gangen.
- Brainstorm potentielle emner
- Find gode søgeord med de rigtige værktøjer
- Find søgevolumen på dine udvalgte søgeord
- Hvad er søgehensigten?
- Vurdér konkurrencen og prioritér din indsats
1. Brainstorm potentielle emner
Okay. Det første trin er en brainstorm, hvor du får afdækket alle de emner, du kunne skrive om. Måske har du fået et søgeord serveret af en kunde, så tager du udgangspunkt i det. Måske har du din egen forretning, så tager du udgangspunkt i det. Måske har du en webshop med et sprudlende produktkatalog, så tager du udgangspunkt i det.
For eksemplets skyld leger vi, at du er ansat som seo-tekstforfatter i en mindre virksomhed, der sælger springmadrasser. Og nu skal der brainstormes. Så du grifler lystigt ned:
- springmadras
- god søvn
- senge
- soveværelse
- få børn til at sove
- optimal rumtemperatur i soveværelset
- …
Og du kunne sikkert fortsætte lidt endnu. Men jeg tror også, at du har fanget pointen. Du skal bare have tømt hovedet. Det er ikke fordi, du nu bare kan gå tilbage til tastaturet og skrive lidt om de her emner. Det kræver lidt mere arbejde og en tydeligere struktur, før du kan begynde at producere indhold.
Kniber det med få gang i de små grå? Så får du her tre steder i virksomheden, hvor du kan gå på jagt efter gode emner og søgeord allerede i dag:
- Kundeservice
Hvem kan være bedre til at svare på, hvilke problemer kunderne bakser med end kundeservice? Et gammelt trick er at udstyre alle i kundeservice med en blok, hvor de noterer alle spørgsmål, de får i løbet af en uge.
(Har du en mindre biks, så kig på de spørgsmål kunderne har sendt dig tidligere på eksempelvis mail) - Virksomhedens sociale medier
Er der gang i de sociale kanaler i virksomheden, så er der ofte også mange kunder, der skriver med forskellige spørgsmål, frustrationer og glæder. Det er en guldgrube for dig, når du skal lure, hvilke ord kunderne bruger om jeres produkter og services. - Snak med sælgerne
Sælgerne møder kunderne direkte. Tag en snak med dem om, hvordan de oplever at brugerne forstår jeres produkter, eller hvad kunderne kalder jeres services. Har du virkelig taget den seriøse research-hat på (og sælger I komplicerede sager), så kan det også betale sig at tage med sælgerne ud og besøge kunderne.
2. Find gode søgeord med de rigtige værktøjer
Nu har du en bruttoliste med emner. Det er blevet tid til at udvide og kvalificere din brainstorm. Det kan du gøre med:
- 3 gratis (ja, ægte gratis) cowboytricks, der hjælper dig i din søgeordsanalyse
- 2 betalte værktøjer, der gør søgeordsanalyse legende let
Du kan komme absurd langt med de her gratis tricks til søgeordsanalyse. Og selvom jeg har adgang til en stribe betalte værktøjer i den dyre ende, så starter arbejdet med min søgeordsanalyse næsten altid med de gratis metoder.
3 gratis cowboytricks, der hjælper dig i din søgeordsanalyse
Du kan komme virkelig langt uden overhovedet at investere i dyre værktøjer. Du skal simpelthen bare bruge din viden om din målgruppe og så trække i det eventyrlystne kostume, så er der masser af guld at hente.
Den ultimative fordel er, at du kan finde søgeord og -fraser helt uden at skulle kaste penge efter de betalte værktøjer. Men du får ikke et estimat på søgevolumen. Det kan gøre det svært at prioritere en større indsats. Derfor er de her metoder også klart bedst, hvis du allerede har en idé om et stærkt primært søgeord, som du gerne vil udvide og afdække mere bredt.
De 3 cowboytricks er:
- Brug Google Suggest til at udvide din søgeordsanalyse
- Gå på opdagelse i listen af relaterede søgninger
- Find indholdsfortegnelser relateret til dit emne
Brug Google Suggest til at udvide din søgeordsanalyse
Google har en god feature, der hjælper den søgende med hurtigt at præcisere sin søgning. Den feature hedder Google Suggest. Det er de forslag, du får, når du begynder at skrive i søgefeltet.
Det ser sådan her ud:
Den feature blev især kendt, fordi den meget direkte afslørede noget helt grundlæggende om, hvor primitive vi (også) er, når vi surfer rundt på nettet. For du kunne nærmest ikke grave en kendt dansk kvinde frem, hvor ordet nøgen ikke var det allerførste forslag på listen. De forslag er forduftet i en af søgemaskinens utallige opdateringer, men du kan stadig lære noget om mennesker ved at kigge i Google Suggest.
Forslagene afslører nemlig, hvad vi søger efter i Google. Du kan være helt sikker på, at forslagene er med på listen, fordi andre har søgt det før dig.
Så sidder du og bokser med indhold om kaffemaskiner, ja så er forslag som kaffemaskine med kværn og kaffemaskine med termokande spændende muligheder for at udvide din søgeordsanalyse.
Bonustip: Du kan også få forslag serveret i søgefelterne hos eksempelvis YouTube, Appstore og Amazon. Processen er den samme.
Hæld nitro på Google Suggest-motoren
Hvis du gerne vil speede processen med Google Suggest op, så kan du bruge tools som keywordtool.io. Her får du skrabet alle forslagene til et keyword ud med ét klik, men det koster lidt.
Gå på opdagelse i listen af relaterede søgninger
Igen skal du ikke længere end Googles egen søgemaskine for at hive søgeord ud. Når du har lavet din søgning, så er der ofte en stribe af relaterede søgninger i bunden af søgeresultatet. Og ja, det er ligesom Google Suggest direkte indsigt, hvad andre har søgt efter, når surfer rundt og leder efter relevant indhold på nettet.
Så pluk løs af listen. Og begynd så at klikke ind på de relaterede søgninger. Så finder du nemlig flere spændende relaterede søgninger. Klikker jeg eksempelvis på “seo guide” i søgningen herunder, så får jeg i skrivende stund følgende relaterede resultater på den nye side:
- seo optimering guide
- hvad er seo
- seo optimering priser
- seo guide 2018
- seo optimering hvordan
- lær seo
- seo tips
Så kan du grave dig længere og længere ned. Det kan hurtigt få din bruttoliste af søgeord til at vokse eksplosivt.
Find indholdsfortegnelser relateret til dit emne
Jeps. Du kan også lave lidt god brainstorming på potentielle søgeord, hvis du drøner en tur på biblioteket. Skal du skrive om kaffe, så disker dit lokale bibliotek op med muligheden for at suge relevante emner og potentielle søgeord ud af titler som:
- “En lille bog om kaffe: En guide til den bedste kaffe du nogensinde har smagt”
- “God kaffe: Grundbog for kaffeelskere”
- “The Home Barista: How to Bring Out the Best in Every Coffee Bean”
Orker du ikke at pumpe den gamle havelåge og cykle 19 kilometer ind til nærmeste bibliotek, så kan du tage det helt roligt. Der er også bunkevis af indholdsfortegnelser online, som du kan snuse rundt i. Gode steder at kigge er:
- Amazon Books (Table of Content er næsten altid med i preview)
- Wikipedia sider om dit emne
Hvad med Google Search Console?
Sidder der en garvet rotte og tænker: “Hvorfor er Google Search Console da ikke med her, det er jo det vildeste af alle gratis værktøjer. Det må være en idiot, der har skrevet det her!” Træk bare vejret roligt igen. Jeg dedikerer et helt kapitel til Google Search Console. Skriv dig op til nyhedsbrevet her, så får du alle vores ting direkte i indbakken.
Men … du kan selvfølgelig gøre meget mere, hvis du graver guldkortet frem og sætter et af de store programmer på budgettet. Så lad os se, hvad du kan gøre med 2 af de store værktøjer til søgeordsanalyse.
2 betalte værktøjer, der gør søgeordsanalyse legende let
Okay. De værktøjer, jeg nu præsenterer kan så meget, at de snildt kunne fortjene deres helt egen komplette guide. Så for at holde lidt fokus, så kigger vi på, hvordan du nemt finder søgeord i:
Find søgeord med SemRush
I SemRush har du forskellige muligheder for at finde data til din søgeordsanalyse. Det er:
- Find konkurrenternes søgeord (Domain Analytics)
- Find data for det enkelte søgeord (Keyword Analytics)
Helt generelt gælder det for værktøjerne her (og alle de andre), at de ikke er bedre end deres database af søgeord. I min optik er det her to værktøjer, der leverer nogle af de mest omfattende indeks af danske søgeord og søgefraser.
Hvad bliver dine konkurrenter fundet på? (Domain Analytics)
SemRush har en funktion, der hedder Domain Analytics. Her indtaster du en URL og så spytter SemRush en hel side med interessante data ud til dig.
Du skal fokusere på tabellen “Top Organic Keywords”. Så klik bare på knappen: “View Full Report” og se så her:
Det er altså potentielt en ret stærk bruttoliste, som du senere kan udvide og dykke ned i.
Find data for det enkelte søgeord (Keyword Analytics)
Så nu har du luret på konkurrenternes søgeord, og du er blevet enig med dig selv om, at du skal skrive en artikel om Lean. Det kan du selvfølgelig godt bare kaste dig ud i nu, men er ambitionen at rive så meget trafik hjem, at serverne får noget at brumme over, så skal du selvfølgelig have mere indsigt end det ene søgeord.
Så vi skal have fat i funktionen Keyword Analytics fra SemRush
Her på siden får du en masse god information. Du får søgevolumen (5.400 estimerede månedlige søgninger). Du får viden om, hvem der annoncerer på det søgeord. Du får top 20 af de organiske søgeresultater. Og så får du relaterede søgeord (Related Keywords) – det er her du skal fæstne dine øjne lige nu.
Så lad os lige se et udsnit af den fulde rapport:
Så begynder vi lige så stille at folde den analysen ud med spørgsmålssøgninger som:
- hvad er lean?
- hvad betyder lean?
- hvad står lean for?
Eller måske med nogle mere kommercielle søgninger som:
- Lean kursus
- Lean uddannelse
Det er måske ikke de længste haler endnu. Men nu kan du så køre Lean kursus gennem værktøjet og få mere målrettede relaterede søgninger som:
- kursus i lean
- lean six sigma kursus
- procesoptimering kursus
- lean uddannelse
- lean konsulent uddannelse
- lean manager uddannelse
Og sådan kan du let dykke dybere ned i et hav af søgeord, der gør det lettere for dig som SEO-tekstforfatter at skrive trafikslugende tekster.
Vil du dykke dybere ned i søgeordsanalyse med SemRush, så skal du næsten have det fra hestens egen mund. Det får du her: How to Do Keyword Research with SEMrush Keyword Magic Tool.
Skal jeg så skrive én lang artikel eller flere små artikler?
I senere kapitler tager vi hul på, hvordan du bruger de mange søgeord i dit indhold. Skal du skrive en artikel til hver af søgeordene? Eller skal du skrive én lang artikel, der dækker det hele? Det er i høj grad en beslutning, der afhænger af konteksten. Men læser du med hele vejen, så får du styr på fordele og ulemper ved de forskellige indholdsstrategier i søgemaskineoptimering.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Tekstr_, så får du de nyeste kapitler serveret direkte i indbakken.
Storybase serverer brugernes spørgsmål på et sølvfad
Storybase er et danskudviklet værktøj til søgeordsanalyse. Og det er drøngodt. Det, der adskiller Storybase fra eksempelvis SemRush og Ahrefs er, at Storybase kun fokuserer på søgeord og søgefraser. Ahrefs og SemRush kan så meget, at mange mister pusten.
Storybase kan søgeordsanalysere. Og det er det. Det betyder også, at brugerfladen er mere enkel, og med et danskudviklet produkt så får du også virkelig gode danske data at grave i, når du laver din søgeordsanalyse.
Her får du tre muligheder for at pumpe din søgeordsanalyse fuld af guld med Storybase:
- Udforsk og udfold søgeordet
- Find spørgsmål, som du skal svare på
- Find relaterede søgninger
Udforsk og udfold dit søgeord
Okay. Du skal skrive om solbriller. Det er et godt bredt emne, og du vil gerne levere indhold til både den nysgerrige, videnssøgende læser og til den købsklare gucciparate besøgende, der allerede har fundet guldkortet frem.
Lad os se på, hvordan Storybase kan hjælpe dig. Jeg har lavet en ganske simpel søgning på ordet solbriller.
En spændende lille ekstra feature ved Storybase er de demografiske data. Vi dykker ikke så meget ned i det her, men klikker du på fanen Demographics, så er der demografiske data på nogle af søgeordene. Du kan altså se, hvilken aldersgruppe, der primært søger efter Oakley Solbriller (Svar: Det er de 18-24 årige) eller om det er flest mænd eller kvinder, der søger efter wayfarer solbriller (svar: det er kvinder). Det er ret vildt.
Men du får også en liste med 2919 søgefraser (Phrases), der indeholder ordet solbriller. Det er bare at plukke dem ud og begynde at sortere efter søgehensigt og – afspil magisk trut med trompet – så er du klar til at levere stjernegodt indhold.
Men du kan mere endnu med Storybase.
Find spørgsmål, du skal svare på
En fed feature gemmer sig under fanen “Questions”. Her kan du nemlig automatisk få grupperet alle de søgefraser, der indeholder et spørgsmål. Spørgsmål som potentielle kunder søger efter svar på.
Så skal du skrive om Birkenstock sandaler, så kan du lave følgende søgning i Storybase:
Wupti. Der var 16 spørgsmål direkte til dig. Kan du levere det bedste svar på de spørgsmål med dit indhold, så er der trafik at hente.
Find relaterede søgeord og søgefraser
Ja. SemRush havde også muligheden for at finde relaterede søgeord og søgefraser, så hvorfor gøre det i Storybase?
Fordi Storybase i langt højere grad faktisk leverer relaterede ord. Forstået på den måde, at SemRush mest leverer søgefraser, der allerede indeholder ordet Birkenstock. Storybase leverer det her:
Det er søgeord som sneakers, dr martens, havaianas. Det er helt fantastisk, når du laver din brede research på emner, du kan skrive om.
Google Search Console er en gratis guldgrube til optimering af indhold
Google Search Console er et lækkert (og gratis til gengæld for dine data) værktøj, der bliver stillet til rådighed af Google. Her kan du eksempelvis se præcis, hvilke søgeord og søgefraser dit indhold bliver fundet på. Også dem der er så langt ude på den lange hale, at Ahrefs og SemRush for længst har opgivet at få det indekseret.
Gennemgangen kunne høre til her under søgeordsanalysen, men fordi Search Console er så stærkt (og kræver at du har eksisterende data), så dedikerer jeg senere et helt kapitel til, hvordan du som tekstforfatter bliver en haj til optimere dit indhold med data fra Google Search Console.
Så har du lidt at glæde dig til – din heldige kartoffel.
Find søgevolumen på dine søgeord
Nu har du fået redskaberne til at fylde din skabelon til søgeordsanalyse med guldbelagte søgeord og søgefraser. Nu er det tid til at finde ud af, hvor stor månedlig volumen, der er på den enkelte søgeforespørgsel. Det bliver vigtigt, når du skal til prioritere din indsats senere hen. Så du er sikker på, at du producerer indhold til søgeord, hvor der faktisk er en efterspørgsel.
Har du adgang til betalte værktøjer som Storybase, Ahrefs eller SemRush, så kan du få estimater direkte i de værktøjer.
Men du skal selvfølgelig også have en livline, hvis du hellere vil bruge pengene andre steder.
Et godt værktøj lille (og gratis) værktøj til formålet hedder https://searchvolume.io/. Det er udviklet af teamet bag Storybase, og her kan du gratis checke søgevolumen på 800 forespørgsler ad gangen. Searchvolume baserer sine tal på Google Keyword Finder. Keyword Finder var et populært sted at hente de data, men Google begyndte at gemme dataen lidt væk, så der kun var adgang for brugere, der betalte for Google Ads (eksempelvis annoncer i søgemaskinerne). Det er de data Searchvolume.io, nu har gjort tilgængelige for alle. Flinkt af dem.
Søgeordsvolumen er kun estimater
Alle SEO-værktøjer med respekt for sig selv leverer et estimat på månedlig søgevolumen på de enkelte søgeord og søgefraser. Og det skal lige understreges, at det er et estimat. Du kommer med al sandsynlighed til at opleve:
- at søgevolumen af og til rammer mega skævt
- søgeord uden estimeret volumen, der viser sig at være gode trafikkilder
Det er estimater, og du skal kun bruge dem som guidelines. Husk, at hvis en søgning bliver vist i Google Suggest, så er det fordi, andre har søgt på det (meget mere end en gang). Også selvom alverdens værktøjer melder tilbage, at månedlig søgevolumen er lig 0. På samme måde kan mængden af trafik, du får ind på en førsteplads variere i forhold til antallet af annoncer, billeder og videoer, der er fremhævet på søgeresultatsiden (SERP).
4. Hvad er søgehensigten?
På det her tidspunkt bugner dit excelark af søgeord og søgefraser. Men du er stadig ikke klar til bare at kaste dig hovedkulds over tastaturet og hakke kladder sammen til din kommende artikel. Næh, du skal først have styr på den søgendes intention, så du får produceret indhold, der rammer det rigtige behov (og dine besøgende lige i hjertet).
Det er vigtigt, at du kender hensigten med en søgning. For du skal skrive indhold til det, som mennesker rent faktisk søger på. Vi er tilbage ved vandhanen versus armaturet. Den viden hjælper dig med at vinkle din tekst. Men vi kan gå meget mere i dybden med søgehensigten. Lad os tage fodboldstøvler som eksempel. Der er forskel på søgningen: “fodboldstøvle nike anmeldelse” og så “pris fodboldstøvle nike”.
Hvem er tættest på et køb? Og hvad betyder brugerens intention for din overskrift, din vinkel, dit title-tag osv. Det finder du ud af, når du kender intentionen. Det vi også kalder søgehensigten. Det vi helt konkret skal kigge på i eksemplet her er den lille modifikation fra ordet anmeldelse til ordet pris. For drøner du rundt efter anmeldelser, så er du stadig i en kommerciel researchfase. Du har besluttet dig for at købe et par fodboldstøvler, så du er relativt langt nede i den gode gamle salgstragt, men du mangler at få afklaret den perfekte model til dine behov. Søger du derimod efter prisen, så har du typisk fundet produkter, og nu er det bare et spørgsmål om at finde det mest fornuftige sted at svinge kortet.
De fire søgehensigter, du skal arbejde med
Vi kan dele de fire søgehensigter op i behovet for information, navigation, transaktion (køb nu) og research (køb senere). Når du kender brugerens intention, så kan du bedre skræddersy det rigtige indhold. Men først og fremmest kan du også lettere besvare spørgsmålet: “Er den her søgefrase virkelig relevant for os?” For du skal kun skrive relevant indhold. Selvom andet måske giver flottere trafiktal, så er du selvfølgelig interesseret i at skrive de tekster, der rykker din, virksomhedens eller kundens bundlinje i den rigtige retning.
Men hvordan lurer du så intentionen i et søgeord?
Når du laver din analyse og skal inddele i de fire kategorier af intention, så er det de såkaldte search modifiers, du skal kigge på. Det er eksempelvis dem, der er markeret med fed her:
- Nike Air Max 97 anmeldelse
- Nike Air Max historie
- Nike Air Max 97 tilbud
- Nike Air Max 97 forhandler
- Hvad er Nike Air Max?
Hvad de forskellige modifiers fortæller dig om søgehensigten, det kigger vi på nu, hvor vi dykker ned i:
- Informationssøgninger
- Navigationssøgninger
- Researchsøgninger (køb senere)
- Transaktionssøgninger (køb nu)
Informationssøgninger
Det er “sådan gør du”-guides, tutorials, hvad er smart modellen? og så videre.
Den søgende har identificeret et behov og leder nu efter den bedste løsning. Det er de spørgsmål, som dine potentielle kunder har. Det er dem, der søger efter en guide til at stryge skjorter. Det er dem, der snubler over din blog med rejseberetninger fra Nepal, fordi de selv er på jagt efter et spændende eventyr.
Her skriver du indhold til en bruger, der søger svar på et spørgsmål eller gerne vil lære noget.
Modifiers du skal kigge efter:
- spørgsmål
- historie
- guide
- tutorial
Det er søgninger som:
- Hvordan virker solceller?
- Hvornår var den spanske borgerkrig?
- Hvad betyder nikes logo?
- Tegn på graviditet
- Symptomer på stress
- Nike Air Max historie
- Guide til søgeordsanalyse
Navigationssøgninger
Det er brandsøgninger som eksempelvis Nike eller Unisport. Facebook eller LinkedIn. Her er den besøgende typisk på jagt efter en specifik side.
Navigationssøgninger indeholder typisk specifik information omkring personer, forretninger eller steder. I navigationssøgninger er der masser af grund til at holde sig synlig. Der er nemlig rigtig mange søgninger, der er længere nede i den gode gamle salgstragt.
Men det er også søgninger, hvor relevant indhold i høj grad afgøres af nichen. Det er forskelligt om du på søgningen “bager københavn” skal producere indhold til Lagkagehusets hjemmeside, eller om du skal skrive en inspirerende liste over bagere i København.
Modifiers du skal kigge efter:
- Bynavne
- Brandnavne
- medarbejdernavne
- gadenavne
Det er søgninger som:
- [medarbejdernavn] + telefon
- bager københavn
- [butikstype] + [bynavn]
- kontakt + [brandnavn]
Research søgninger (køb senere)
Nu begynder salget for alvor at nærme sig. Men vi er også lidt i en underlig hybrid mellem den egentlige transaktion og så informationssøgning.
Du skal kigge efter modifiers som:
- anmeldelse
- test
- bedste
- sammenlign
Det er søgninger som:
- Nike air max 97 anmeldelse
- Bedste værktøj til søgeordsanalyse
Transaktionssøgninger (køb nu)
Du skal kigge efter ord som køb, pris, download, rabatkupon, billig
Det er søgninger som:
- køb nike air max 97
- download skabelon swot analyse
Du skal kigge efter modifiers som:
- køb
- download
- pris
- rabatkupon
- hvad koster [produktnavn]
- køb [produkt] online
Dyk dybere i søgehensigten
Søgehensigt er virkelig spændende, fordi det fortæller os meget om, hvilket indhold der rammer brugerne lige i hjertet. Hvis du vil blive endnu klogere på begrebet search intent og hvordan du eksempelvis kan bruge søgeresultatsiden (SERP) til at identificere intent, så skal du næsten lige smutte forbi The Complete Guide: How to Identify Intent in Search.
5. Vurdér konkurrencen og prioritér din indsats
Så er du næsten i mål. Du har en stærk liste af søgeord, der skal transformeres og trylles om til episk indhold. Men hvor skal du starte?
Chancen er, at du nu har idéer nok til hele næste års tekstproduktion. Så du har hårdt brug for at prioritere. Det gælder også, hvis du har lavet en søgeordsanalyse for at optimere indhold på en eksisterende side. Har du 200 produkter, der tager et par timer at optimere indhold til, så er det snedigt nok, at du starter der, hvor du har størst mulighed for at øge den relevante trafik fra søgemaskinerne.
I fjerde trin kigger vi derfor på, hvordan du kan estimere konkurrencen på et søgeord, eller en søgefrase. Det gør vi ved at se på en af de mest populære metoder. Du kan selvfølgelig hive muldvarpen frem og købe adgang til et værktøj, der serverer en hurtig vurdering for dig. Problemet er bare, at næsten alle danske søgeord har en lav konkurrence i et internationalt perspektiv. Det tager værktøjerne ikke højde for.
Men der er en beregning, der hurtigt kan hjælpe dig lidt tættere på en vurdering af konkurrencen på de enkelte søgeord.
Modellen hedder Keyword Effectiveness Index. Det er en måde at beregne konkurrencen på baggrund af søgeordets popularitet (antal månedlige søgninger) overfor antallet af sider i Googles indeks, der er optimeret mod det søgeord (antal resultater, der kommer frem i en googlesøgning).
Du skal bruge følgende tal for at lave beregningen:
- Månedlig søgevolumen
Find SemRush, Ahrefs eller lignende værktøj frem og find den månedlige søgevolumen - Antal resultater på en bred søgning
Lav en Googlesøgning på dit søgeord eller din søgefrase. Lige under søgefeltet står med lys, grå skrift “Ca. xx.xxx antal resultater”. Det tal skal du bruge. - Antal sider, der går efter søgeordet
Lav en Googlesøgning der ser sådan her ud: intitle:”dit søgeord” intext:”dit søgeord”. Det udnytter specielle søgefunktioner i Google til kun at finde sider, der helt specifikt bruger dit søgeord enten i sidens title-tag eller i sidens tekstindhold. Det bruger vi som indikator på, at det er sider, der går efter det specifikke søgeord (i større eller mindre grad).
Nu kan du lave to udregninger. En hvor du kigger bredt på konkurrencen. Og en hvor du kigger mere specifikt på konkurrencen.
Formlen er den samme for begge udregninger:
Antal resultater i en Googlesøgning / Total månedlig volumen = Keyword Effectiveness index.
Jo højere tal i Keyword Effectiveness Index, jo større er konkurrencen.
Men husk: Der er ikke nogen, der kender den helt eksakte udregning, der udtrækker vinderen i kapløbet mod Googles førstepladser. Algoritmen er kompleks, og metoden herover er kun en guideline. Keyword Effectiveness Index er heller ikke en skudsikker metode, så du skal altid vurdere, om der kan være andre grunde end lav konkurrence, der gør at tallet i din udregning bliver lav.
Analysér konkurrencen med Google Volatility Score
Du får et nogenlunde bud på konkurrencen med Keyword Effectiveness Index. Men skal du virkelig ned og dykke med de store SEO-hajer, så tjek det her indlæg. Det er temmelig teknisk og kræver lidt programmering, men så får du også en vurdering af konkurrencen, der er meget mere præcis.
Og ja, jeg har også taget den med, fordi det er et kæmpe hat-tip til Christoffer Hofman-Laursen for at dele så frygteligt gavmildt ud i indlægget Google Volatility Score. Forstå konkurrencen i Google på et søgeord.
Hvordan bruger du din søgeordsanalyse i praksis?
Så fik du styr på søgeordsanalysen. Det virker måske som en lidt langstrakt proces, der skal knokles igennem, før du kan få lov til at skrive dine tekster. Og det skal selvfølgelig være en afvejning af tid og ressourcer, der afgør, hvor dybt du dypper tæerne i det uendelige keywordhav. Jeg vil bare gerne slå et ordentligt slag i gonggongen for, at du tænker bredere end det enkelte søgeord, når du producerer indhold. Så kan det godt være, at din research går lidt hurtigere af og til, men sådan er det jo. Min artikel er den teoretiske og lykkelige situation, hvor ressourcer er uendelige. Du skal operere i virkeligheden. Nu ved du, hvor meget viden du potentielt kan hive ud med de rigtige værktøjer.
Nu sidder du så og flagrer med et “ondt i pegefingeren af at scrolle”-langt excelark med søgeord og søgefraser. Hvad gør du så nu? Hvordan kommer du i gang med skrive din tekst og bruge søgeordsanalysen i praksis?
Det tager vi fat på i de kommende artikler. De er delt op i to:
- Kapitel 3 fokuserer på det, vi kan kalde den usynlige tekst. Små vigtige tags og detaljer, der helt centrale, når der skal høstes trafik fra søgemaskinerne. Du kommer til at brage ind i begreber som title tag, meta description og URL. Og så skal vi nørde rigtig meget med Click-Through-Rate optimering.
- Kapitel 4 fokuserer så på selve brødteksten. Her ser vi også på, hvordan du bruger søgeordsanalysen til at strukturere dit indhold. Og så skal vi se på lidt statistik, der nok kan give dig lyst til lige at skrive et par hundrede ord ekstra i din tekst.
- Kapitel 5 stiller skarpt på indholdsstrategier i SEO. Skal du skrive mange små artikler målrettet enkelte søgefraser, eller skal du skrive mega lange tekster, der dækker hele emnet? Alle tilgange har fordele og ulemper. I kapitel 5 dykker vi ned i forskellige tilgange, så du kan vurdere, hvilken tilgang der passer bedst til det indhold, som du sidder med.
Det bliver hyl, og du bliver klogere. Vi skrives ved.